Hlavní obsah

Devět firem přišlo o miliony, jejich účetní naletěli na e-maily

Za podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací hrozí pachateli až osm let vězení.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Devět firem v celé České republice přišlo podle královéhradeckých policistů o miliony korun, když jejich účetní na základě podvodných e-mailů zaslali peníze na cizí účty. Učinili tak poté, co se někdo naboural do firemního e-mailu a zaslal jim jménem nadřízeného požadavek na zaplacení plateb.

Článek

„Rozhodli jsme se to zveřejnit nyní, protože se s těmito podvodnými e-maily poslední dobou setkalo několik firem po celé republice,“ řekla Kormošová.

Majitel pražské firmy s bydlištěm na Hradecku policistům oznámil, že se mu někdo naboural do jeho e-mailu a jeho jménem poslal pokyn účetní, aby zaplatila dvě platby. „Jelikož tímto způsobem spolu komunikovali běžně, pokyn účetní nepřišel zvláštní a peníze na uvedené bankovní účty zaslala. Celkem šlo o necelých 100 tisíc eur (2,6 mil. Kč),“ uvedla Kormošová.

Facebook nezašifroval sto milionů uživatelských hesel

Když se ve firmě po několika hodinách zjistilo, že majitel žádný pokyn nedal a pravděpodobně jde o podvod, bylo už pozdě. „Požádali banku o storno, ale jelikož platba byla již odeslána na anglický účet, zrušení platby již nebylo možné,“ sdělila Kormošová.

Podle ní jsou v e-mailech podvodníků často chyby, tak je lze poznat. Kriminalisté také zjistili, že přijatá platba na zahraničním účtu je během krátké doby několikrát přeposílána na další účty po celém světě a končí nejčastěji v afrických či asijských zemích. „V těchto zemích je dohledatelnost majitelů účtů, a tedy pachatelů prakticky nemožná,“ uvedla Kormošová. Královéhradečtí policisté spolupracují při vyšetřování případu také s kolegy v zahraničí v rámci mezinárodní spolupráce.

Za podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací hrozí pachateli až osm let vězení.

Reklama

Doporučované