Hlavní obsah

Devět let v úpadku. Výrobce bionafty v insolvenci začal vydělávat

Pavel Krtek, jednatel Temperatioru.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma Temperatior, která provozuje jednu ze tří zavedených evropských továren na biopaliva druhé generace, se v loňském roce po letech ztrát konečně překlopila k zisku. Pro pořad Špičky byznysu TV Seznam to řekl nový jednatel Temperatioru Pavel Krtek.

Článek

Temperatior vyrábí v areálu krachující firmy Oleo Chemical, která je v insolvenci už od roku 2011. Soudy se léta přou, zda jí umožnit reorganizaci pod taktovkou majitele Temperatioru, třineckého investora Grzegorze Hóty. Nebo zda ji poslat do konkurzu, jak žádá vlivný věřitel – příbramská koupelnářská firma Ravak v čele s Jiřím Kreysou.

Oleo Chemical

Továrna na biopaliva založená Michalem Urbánkem a Kamilem Jirounkem v roce 2004.

Do firmy v počátcích investovali majitelé firmy Ravak Jindřich Vařeka a Jiří Kreysa se svými syny.

V roce 2011 Oleo Chemical skončilo v insolvenci.

Vedení navrhlo reorganizaci s účastí firmy Temperatior Grzegorze Hóty.

Ravak proti reorganizaci v režii Temperatioru léta protestuje, snaží se prosadit konkurz.

Oleo Chemical vyrábí biopaliva z kafilačních odpadů (tzv. 2. generace biopaliv).

Firma je konkurentem chemičky Preol (skupina Agrofert), lídra na trhu s bionaftou v ČR.

Nekonečná insolvenční tahanice loni vyvrcholila dvěma nečekanými zvraty: nejprve v červnu soud zrušil reorganizaci a vyhlásil konkurz. Po protestech Temperatioru a několika dalších věřitelů pak ani ne po půl roce vrátil do hry původní variantu řešení úpadku.

Nadále tak platí, že Oleo Chemical má získat Hótův Temperatior, který tu již několik let financuje výrobu. Nemusí to být ale konečný stav: Ravak proti této cestě dále protestuje a chce, aby soudy nařídily prodej liberecké továrny ve veřejné soutěži.

Fabrika, která jako jeden z mála závodů v Evropě vyrábí bionaftu z odpadu – konkrétně z kafilerních tuků, tak funguje už řadu let v právní nejistotě a bez jasné perspektivy.

Hótovy šance? 70:30

Šance, že ji získá Hótova strana, ale roste: „Pravděpodobnost, že reorganizace doběhne, je podle mne asi 70procentní. Na 30 procent ovšem dál hrozí, že to nedopadne,“ říká Pavel Krtek, bývalý ředitel Českých drah, který do Temperatioru nastoupil loni na podzim, aby tu zúročil své zkušenosti s restrukturalizacemi problematických firem.

I přes trvající právní nejistotu je ale podle něj firma schopna vydělávat. K obratu léta ztrátového hospodaření došlo v loňském roce: „Nechci ještě mluvit o konkrétních číslech, protože nemáme auditované výsledky. Ale za rok 2019 čekáme jak zisk EBITDA, tak celkový hospodářský výsledek kladný,“ řekl Krtek pro pořad Špičky byznysu TV Seznam.

Za předchozí dva roky firma prodělala přes 100 milionů korun. Loni Temperatioru narostly i tržby. Zatímco v roce 2018 činily 984 milionů, loni se vyšvihly přes miliardu. Krtek ale potvrzuje, že provozovat Oleo Chemical devět let ve stavu úpadku není jednoduché. „Hodnota pro věřitele se v čase ztrácí, riziko pro věřitele roste,“ říká.

Úvahy o stěhování

„Občas přemýšlím, jestli není snazší najít nějaký brownfield a postavit na něm celou technologii znovu. Třeba v bývalém východním Německu je plno vhodných areálů, často mají vlečky, povolení, vítali by tam investory a je to blízko, dá se tam snadno dojíždět i z Prahy,“ uvažuje šéf Temperatioru o přesunu výroby z Liberce na jiné místo.

Zatím však majitel i šéfové Temperatioru dál doufají, že Oleo Chemical nakonec podle reorganizačního plánu převezme a s výrobou biopaliv zůstane v Liberci.

Reklama

Související témata:

Doporučované