Hlavní obsah

Politici se vymlouvají jako děti a Češi otupěli, říká reportérka o pandemii

Foto: Seznam Zprávy

Hláška „best in covid“ nezestárla dobře. Nedokázali jsme ochránit rizikové skupiny obyvatel, řadíme se tím mezi nejhorší státy v počtu na obyvatele, říká v podcastu Stopáž redaktorka Daniela Přádová.

Reklama

Článek

„Kdykoliv se politici ohlížejí na okolní země a říkají, že situace je tam taky špatná, přijde mi, že se vymlouvají jako dítě s poznámkou ze školy – že ji přece dostali i ostatní,“ říká Daniela Přádová v podcastu Stopáž.

Tento týden Česko zaznamenalo v boji s koronavirovou pandemií dva významné milníky. Zaprvé začátek antigenního testování, které už v říjnu sliboval tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula. Zadruhé počet lidí, kteří zemřeli na koronavirus, přesáhl 10 tisíc.

„Nárůsty sice hlásí i další evropské země, ale my jsme už otupělí opakující se sérií utahování šroubů a opětovného uvolňování. Nedokážeme reagovat jako dřív, pospolitě. Za tím vším je hořká tečka, nedokázali jsme totiž to hlavní: ochránit rizikové skupiny obyvatel a domovy seniorů,“ shrnuje situaci Daniela Přádová, redaktorka Seznam Zpráv, která se dlouhodobě zaměřuje na zdravotnictví.

Nadějí na návrat do normálu je vakcína. Česko při objednávání spolupracuje s Evropskou komisí, aby získalo výhodnější pozici při vyjednávání s farmaceutickými firmami. „21. prosince by mohla Evropská agentura pro léčivé přípravky vakcínu schválit a do několika dnů by se mohlo začít očkovat, podle ministra Jana Blatného i v Česku. První dodávka bude obsahovat spíše symbolických 10 tisíc vakcín,“ dodává Přádová.

Organizaci očkování má na starosti Zdeněk Blahuta, bývalý šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Premiér nabízel post vládního zmocněnce pro očkování proti koronaviru Romanu Prymulovi, ten ale nabídku odmítl.

- Kdy bude proočkována většina populace? Proč podle ministra Blatného nepotřebujeme budovat očkovací centra jako v Německu?

- Kolik lékařů se zapojilo do dobrovolného testování? Proč objednávací systém hapruje?

- Proč máme dva systémy PES? A co jsou štěňata?

- Jak pandemie dopadá na naše duševní zdraví?

Poslechněte si celý podcast Stopáž v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované