Hlavní obsah

Devět minut klečel Georgi Floydovi na krku. Teď stanul před soudem

Foto: Profimedia.cz

Kvůli smrti Goerge Floyda se dnes protestovalo proti rasismu i v Miami.

Reklama

aktualizováno •

Před soudem v americkém městě Minneapolis v pondělí poprvé stanul Derek Chauvin, bělošský policista, který téměř devět minut klečel na krku černochovi Georgi Floydovi těsně před jeho smrtí.

Článek

Soudce stanovil Chauvinovi, který čelí obvinění z vraždy, kauci ve výši až 1,25 milionu dolarů (29,4 milionu korun), napsal web televize CNN. Žalovaná strana se zatím nevyjádřila, zda propuštění na kauci využije.

Floydovo úmrtí spustilo ve Spojených státech největší vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě za několik posledních desetiletí. Řadu lidí jít do ulic v době pandemie covidu-19 přesvědčilo video natočené náhodným kolemjdoucím, na němž je vidět Chauvin, jak klečí Floydovi při zatýkání na krku, ačkoliv podezřelý opakovaně říká, že nemůže dýchat a policistu prosí, aby jej nezabíjel.

Bývalý policista, který čelí stíhání společně s dalšími třemi někdejšími kolegy, kteří byli u zatýkání přítomni, se v pondělí objevil před soudem virtuálně z vězení se zvýšenou ostrahou. Soud stanovil kauci milion dolarů v případě, že Chauvin splní další podmínky, například že neopustí stát Minnesota, bude docházet na všechna další stání a vzdá se všech střelných zbraní. Pokud by chtěl po dobu soudního procesu vyjít na svobodu bez podmínek, musel by složit kauci 1,25 milionu dolarů.

Další stání soudkyně určila na 29. června. Na základě současných obvinění hrozí Chauvinovi až 40leté vězení.

Reklama

Doporučované