Hlavní obsah

Devět procent. Posilovna vypočítala, kolik dostala na kompenzacích

Foto: EveryDay fitness

Ilustrační foto, pražské fitness centrum EveryDay.

Reklama

Vláda tvrdí, kolika miliardami pomohla českému byznysu. Skutečnost se však v některých případech sotva může od politických proklamací lišit víc.

Článek

V roce 2018 se podnikatelka Martina Knoblochová a její manžel rozhodli přetavit svou vášeň pro zdravý životní styl do podnikatelského příběhu. Cílem bylo otevřít menší rodinné fitness centrum.

„Rozhodli jsme se využít co nejvíc rodinné prostředky, abychom nemuseli mít bankovní úvěry, minimalizovali jsme závazky. Po tvrdé práci na přípravách projektu a vyjednávání s dodavateli jsme byli schopni po kompletní rekonstrukci prostor zprovoznit 1. 6. 2019 – sen se uskutečnil a podnik byl otevřen,“ začala své vyprávění spolumajitelka posilovny.

Po prvních měsících provozu se podnik začal pomalu rozjíždět a návštěvnost začala růst. Necelý rok po otevření se však rodinnému podniku dostal do cesty koronavirus.

„Samozřejmě jsme se nevzdali, i když situace nebyla jednoduchá. S příchodem první vlny pandemie a následným uzavřením provozu jsme si poprvé uvědomili závažnost dopadu na naše stále nově vzniklé rodinné podnikání. Protože jsme se ocitli prakticky ihned s nulovými tržbami, ale fixní náklady nám zůstaly, museli jsme okamžitě začít jednat a zachránit náš projekt,“ popisuje první uzavření provozu Knoblochová pro Seznam Zprávy.

Podle jejích slov se krátce po uzavření dva spolumajitelé ze tří dokonce zřekli veškerých příjmů z fitness centra, dokud se nepodaří problém zvládnout.

„Samozřejmostí bylo také vyhledávání a sledování informací o vládní pomoci pro zasažené sektory. Bohužel jsme se do některých programů na podporu kvůli nastaveným kritériím nedostali,“ stěžuje si podnikatelka.

Formy a důvody nepřiznané vládní podpory:

1) Bezúroční úvěr COVID 1

Spuštěno 16. 3. 2020

„Než jsme stačili připravit podklady, jako jsou účetní výkazy za poslední všechna období, a vyplnit několik desítek stran samotné aplikace, možnost podání přihlášky byla uzavřená a vyčleněné peníze rozdány,“ vysvětlila podnikatelka.

2) Zvýhodněný úvěr a záruky COVID 2

Spuštěno cca dva týdny po COVID 1. Pomoc se týkala pouze mimopražských provozoven z důvodu financování z dotací EU pro venkov.

3) Zvýhodněný úvěr a záruky pro rodinné podniky „expanze“

Spuštěno 3. 4. 2020

Forma pomoci se týkala pouze mimopražských podnikatelů.

4) Zvýhodněný úvěr a záruky „INFIN“

Spuštěno 3. 4. 2020

Pomoc se týkala pražských společností, které jsou na trhu více než tři roky a méně než sedm let. Po dvou týdnech se parametry změnily a upravila se délka existence pod tři roky.

Tento produkt se vztahoval pouze na pořízení nových strojů a zařízení, výstavbu a technické zhodnocení staveb apod.

5) Zvýhodněný úvěr a záruky COVID PRAHA

Spuštěno 20. 4. 2020

Tato forma pomoci se týkala pražských společností, které jsou úvěrovatelné, tedy vykazovaly zisk již v období před krizí.

Koncem loňského dubna, kdy začalo uvolňování koronavirových opatření, mohli manželé opět otevřít, rostla zároveň naděje, že podnik bez větších dopadů výpadek přežije. Vzhledem k uzavření však sportoviště muselo prodlužovat členství klientům, kterým z důvodů opatření předplatné propadlo.

„To nás dostalo opět do situace, kdy jsme byli prakticky bez příjmů, právě na dobu, kterou jsme klientům kompenzovali,“ vysvětluje Martina Knoblochová.

Fixní náklady jako nájem, zálohy na energie, internet nebo telefon ale, stejně jako jiným podnikatelům, nadále běžely. „Stále jsme si říkali, že se situace obrátí a že toto úsilí má smysl,“ komentuje podnikatelka.

S příchodem druhé vlny a opětovného uzavření provozu v první polovině loňského října už provozovatelé posilovny situaci tak pozitivně neviděli a museli ještě více osekávat náklady, například včetně ukončování spolupráce s kolegy.

„Následně došla vládní pomoc ve formě Covid Nájemné za druhé čtvrtletí roku 2020. Z celkové částky jsme ale byli schopni uhradit pouze zálohu na energie jednoho měsíce, protože se pomoc týkala pouze nájmu vypočítaného z jiného období dle podmínek programu,“ vysvětlila Knoblochová z EveryDay fitness.

Uzavření fitness center podle názoru firmy navíc bylo rozhodnutí bez jakékoliv větší diskuze se zástupci tohoto odvětví sportu a nebylo podloženo žádnou studií o rizikovosti provozu v návaznosti na covid-19.

Společnost v rámci opatření zrealizovala vlastní interní průzkum, kterého se zúčastnilo téměř 350 klientů. Podle něj až 93 % z nich chce chodit sportovat a nemají strach z nákazy covidem-19. Jen třetina z nich by ale byla ochotna se testovat přímo na recepci ve fitness centru.

V současné době firma čelí už třetímu uzavření provozu. „Poprvé jsme v situaci, kdy nevíme, jak dále postupovat. Zda vyčkat a věřit v brzké otevření s jistým omezením a napořád, nebo náš projekt ukončit a přijít o veškeré životní úspory a ideály, které jsme měli,“ dodává majitelka.

Podle výpočtů společnosti se celkové náklady v roce 2020 v době uzavření centra vyšplhaly na částku bezmála 1,3 milionu korun. „Vládní kompenzace, které přišly na účet za uzavření našeho provozu, činily celkem 112 445 korun, což představuje devět procent,“ komentuje příspěvek vlády na uzavřený podnik jeho spolumajitelka.

„Do kompenzací neuvádíme Ošetřovné, které by tak jako tak bylo kvůli uzavření škol nebo nemoci dítěte, a pětadvacítku pro OSVČ, což není kompenzací pro společnost jako takovou,“ dodává pro úplnost Knoblochová.

Podnikatelé si také stěžují na pozdní výplatu kompenzací. Podaná žádost v rámci Covid Nájemného za poslední čtvrtletí roku totiž podnikatelům stále chybí. Počítat s ním mohou až na konci letošního ledna.

A ani nová forma podpory Covid Gastro podle nich firmu nespasí. „Díky zkušenosti s kompenzačními programy z roku 2020 se obáváme, že nově vypsaná podpora Covid Gastro rozšířená pro služby nebude pro naše účely příliš efektivní. Hádám, že by se kompenzace mohly přiblížit alespoň 50 procentům fixních nákladů,“ říká v závěru provozovatelka pražského fitness centra.

Reklama

Doporučované