Hlavní obsah

Pravidla v obchodech. Zákazníka se špinavýma rukama vyhodit nesmí

Foto: ČTK

Dezinfekce rukou, ilustrační foto.

Reklama

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová potvrdila, že povinnost dezinfikovat si ruce mají od pondělka jen zaměstnanci provozoven. Ve vztahu k zákazníkům jde jen o důrazný apel.

Článek

Neutuchající růst nakažených v hlavním městě vede místní orgány k přijímání stále tvrdších opatření proti šíření nemoci covid-19. Vedle už nařízené povinnosti nosit v interiérech roušky má od pondělí 14. září platit další - vydezinfikovat si ruce u vchodu do všech veřejně přístupných budov, restaurací, obchodů či hotelů.

Dodržování nařízení mají hlídat provozovatelé. Pokud si návštěvník ruce dezinfekcí neošetří, bude z budovy či provozovny vykázán. Takto striktně v pátek nové nařízení hygieniků prezentovali pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstek Petr Hlubuček (STAN).

„Týká se to všech veřejných budov, kde bude mít správce povinnost zajistit, aby si lidé vydezinfikovali ruce. Dezinfekce již nyní u vchodů jsou, ale ne všude jsou využívány. Kromě roušky tak budou lidé upozorňováni také na toto,“ doplnil Hlubuček.

Na dodržování mají při běžné hlídkové činnosti dohlížet rovněž strážníci. Primátor Hřib o všeobecné povinnosti v pátek referoval i na svém twitterovém účtu.

Avšak z ryze právního pohledu může být lidem dezinfekce rukou pouze důrazně doporučena, o vymahatelné povinnosti nemůže být řeč. Redakci Seznam Zprávy na to upozornili i někteří čtenáři.

Nelze nutit, jen doporučit

V příslušném nařízení pražské hygienické stanice se totiž píše, že nové mimořádné opatření spočívá v „zajištění dezinfekcí ze strany provozovatele v provozovnách, kde se prodává zboží a prodávají nebo poskytují služby; provozovatel těchto provozoven nařídí její pravidelné používání zaměstnanci a vyzývá k jejímu používání zákazníky“.

Povinnost se tedy zjevně vztahuje jen na zaměstnance, ve vztahu k zákazníkům jde o důrazný apel. Nedodržování sotva může být pokutováno a stěží hrozí, že by zákazník nebyl do provozovny vpuštěn.

Že zákazníkům nikdo ve vstupu bez dezinfekce na rukou zabránit nemůže, redakci potvrdila i ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. „Ano, je to tak, jak uvádíte,“ reagovala na dotaz.

Hřib: Neměl by to být problém

Vyhýbavou odpověď dnes k tématu poskytl pražský primátor Zdeněk Hřib. „To je otázka na hygienu,“ uvedl. Věří ale ve zdravý rozum, že si zákazníci i tak budou ruce dezinfikovat.

„Já předpokládám, že pro nikoho by neměla být dezinfekce rukou při vstupu do provozovny problém. V zahraničí je to nyní zcela běžné. Ostatně i zdravotníci si dezinfikují ruce několikrát denně, aby zabránili šíření infekce,“ poznamenal Hřib.

Vedení Prahy v pátek oznámilo i další nová organizační opatření. Chce mimo jiné rozšířit počet odběrových míst pro testování lidí na covid-19. Do dvou týdnů chce město zprovoznit dvě nová odběrová místa, a to na Vítězném náměstí a u koupaliště Džbán.

Zároveň vedení metropole usiluje o lepší koordinaci odběrových míst a rovnoměrnější využívání tak, aby se už netvořily mnohahodinové fronty. V příštím týdnu má být spuštěna infobanka, kde mají lidé nalézt veškeré informace o odběrových místech v Praze včetně aktuální vytíženosti nebo čekací doby.

Anketa

Reklama

Související témata:

Doporučované