Hlavní obsah

Dezinfekční gely nezpůsobí rakovinu. Francie se snaží vyvracet hoaxy

Foto: Profimedia.cz

Emmanuel Macron varoval před dezinformacemi i ve svém projevu k národu.

Reklama

Jestli se něco šíří podobně rychle jako kapénková infekce, jsou to dezinformace. Těch ve spojení s koronavirem například ve Francii začalo kolovat nemalé množství. Těch o mrtvých tělech na ulici, o netopýří polévce nebo o „zaručených“ lécích na koronavirus. Všechno jsou to nepravdy.

Článek

„Nenechte mezi sebou kolovat dezinformace. Koukejte se na zprávy, čtěte zprávy, říkejte je ostatním,“ vyzval ve svém projevu, mimochodem nejsledovanějším v historii, francouzský prezident Emmanuel Macron.

Jednou z takových nepravdivých informací, která kolovala po sociálních sítích a dostala se až do nejvyšších politických pater, byl dokument, jenž tvrdil, že studenti ze zámoří budou povinně repatriováni. „Tato informace není pravdivá, žádná repatriace v této chvíli neprobíhá,“ dementoval zprávu francouzský ministr pro zámořská teritoria.

Vývoj ohledně koronaviru v zahraničí sledujeme online

Francouzský deník Le Monde se dlouhodobě ve svých rubrikách snaží vyvracet dezinformace a hoaxy. V kontextu šířící se nákazy koronavirem jeho novináři vypracovali speciál, ve kterém Francouzům vysvětlují, čemu všemu nemají, především na sítích, věřit.

Co například vyvrátili? Že by koronavirus „neutralizovaly“ horké nápoje. Nebo že se mužům doporučuje v rámci hygieny oholit vousy. I to, že by virus vyléčila dávka kokainu, stejně tak alkohol nebo vitamin C. Vysvětlili i to, že dezinfekční gel na ruce opravdu nezpůsobuje rakovinu.

Zpravodajská agentura AFP se věnuje i odhalování lživých videí, která se mezi Francouzi šíří internetem. Na jednom z nich jsou vidět lidé v Číně, kteří leží na zemi. Komentář k videu tvrdil, že jsou to mrtví lidé, oběti koronaviru. Pravdou ale je, že jsou to lidé spící a odpočívající před obchodem. Na ulici leží proto, že se kvůli uzavírce města nedostali do svých domovů. A tak video poukazuje vlastně na úplně jiný problém.

Podobný záběr, tentokrát na lidi ležící na ulici, se na fotografii začal šířit s popiskem „Čína, právě teď“. Vůbec se ale nejednalo o Čínu, ale o německý Frankfurt. Tamní umělci v roce 2014 uspořádali uměleckou performanci, během které leželi ledabyle na ulici města.

Velkou kapitolou jsou dezinformace, které lidi přesvědčují o původu nového koronaviru. Jedním z nejrozšířenějších hoaxů, který se dostal i mezi české uživatele internetu, byla zpráva, že je nový koronavirus kombinací SARS a HIV.

Podle internetu dokonce koronavirus pochází ze Spojených států, kde ho „vytvořili“ v roce 2003. Nebo ho původně přenášeli hadi a také čínské polévky, ve kterých se „koupali“ netopýři. Všechno to jsou samozřejmě hoaxy.

Ve Francii se začaly šířit nepravdivé informace i ze strany politických činitelů. Například předsedkyně Národního shromáždění v rozhovoru pro rádio France Inter tvrdila, že „Evropská unie ke krizi neřekla ani slovo“.

Ačkoliv v prohlášení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové zaznělo, že situaci podcenili, není pravda, že by „neřekli ani slovo“. Už od ledna EU řešila repatriaci Evropanů z koronavirem postižené Číny, například ve stejný měsíc uvolnila miliony eur na výzkum nové vakcíny.

Reklama

Doporučované