Hlavní obsah

Dezinformační weby nahrávají SPD. Lhát mohou, Češi totiž o EU moc nevědí

SPD jako šiřitel dezinformací, kterého dezinformátoři mají rádi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dezinformační weby jasně fandí před evropskými volbami SPD Tomia Okamury. Vyplývá to z analýzy článků posledního dubnového týdne, kterou zveřejnil server Manipulátoři.cz. Zprávy, které ale různě pokrucují fakta, šíří i sami politici.

Článek

Byl První máj a Tomio Okamura na svém Facebooku, který sleduje čtvrt milionu lidí, napsal třeba: „Juncker oprašuje Brežněvovu doktrínu omezené suverenity. Co si to vůbec dovoluje? My odmítáme být poslušní Bruselu! Chceme, aby Česká republika byla opět nezávislou zemí.” Nebo taky: “Evropská unie chce zničit evropské národy.”

Podle analytiků jde o tvrzení, která nejsou pravdivá. Když se ale v Česku mluví o sjednocené Evropě, opakují se už řadu let. „Je to takový souhrn nejběžněji zmiňovaných mýtů a konspiračních teorií o Evropské unii. O tom, že Brusel nám diktuje nějaká nařízení. O tom, že Česká republika nemá žádný hlas, že je to všechno nějaká velká konspirace buď jiných států, nebo úplně někoho jiného o tom, že Evropská unie nás chce zavalit uprchlíky ze Sýrie a zničit evropské národy,” popisuje analytička think-tanku Evropské hodnoty Veronika Víchová.

Nepravd se přitom dva týdny před volbami do Evropského parlamentu dopouští ve svých vystoupeních třeba i premiér Andrej Babiš (ANO). Jeho „Řepka, to je výmysl Bruselu” z tiskové konference obletělo sociální sítě. Babiš tím narážel na povinné přimíchávání biopaliv do pohonných hmot.

Nevíme, neznáme, věříme

„Ale to porozumění, jak EU funguje, jaké vztahy jsou mezi institucemi, jak funguje rozhodovací proces, je poměrně složité, a pokud to není založeno na dlouhodobém vzdělávání na školách, tak je poměrně jednoduché na to naletět,” vysvětluje Víchová s tím, že pak si i politici mohou dovolit poměrně explicitní lži.

Server Manipulátoři.cz a výzkumníci z Prague Security Studies Institute sledovali českou dezinformační scénu poslední dva dubnové týdny. Na třicítce webů prošly čtyři stovky textů.

„Nejvíce citovanou stranou bylo hnutí SPD, kterému se dostávalo mediální pozornosti na třech sledovaných webech. Lídr kandidátky SPD Ivan David zveřejnil dva komentáře přímo na webu Nová republika, jehož je redaktorem,” píší v závěrečné zprávě.

Jedním z hlavních témat byla demonstrace na podporu SPD v centru Prahy, kam přijeli i Marine Le Penová a Geert Wilders. „Objevovala se kritika nedostatečného informování o akci ze strany mainstreamových médií, záznamy přednesených projevů a kritika účastníků protidemonstrace (označovaných za trockisty). Na serveru Megazine byl však také publikován text opírající se o výroky herce Jana Hrušínského, který demonstraci kritizoval,” píše se v dokumentu České volby v době dezinformací.

Reklama

Doporučované