Hlavní obsah

Dezinfoservis: Koronavirus není zbraň muslimů

Foto: manipulatori.cz

Dezinformační servis COVID19CZ.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Monstrózní podvod elit? Ne, jde jen o konspiraci

O co jde? 23. března se v prostředí českého internetu objevilo video, v němž David Icke představuje svou teorii o vzniku koronaviru. Od té doby bylo přebráno velkou částí československých dezinformátorů, kteří dále šíří, že koronavirus je uměle vykonstruovanou panikou, za jejímž vznikem stojí společenské elity.

Fact-checking: David Icke je jedním z nejznámějších konspiračních teoretiků, sám sebe nazval „synem božím“ a koronavirus podle něj plánovali Rockefellerovi již 10 let. Má na kontě mnoho světově proslulých konspirací. V roce 1991 „předpověděl“, že Británie bude brzy zničena přílivovými vlnami a zemětřeseními. Následně se zhlédl v nacistické třetí říši a považoval za pravé Protokoly sionských mudrců. Věří, že mezidimenzionální rasa plazů zvaná Archonové (nebo Anunnaki) unesla Zemi. Více o Ickovi a jeho teoriích se dozvíte zde.

Foto: manipulatori.cz

David Icke.

O dezinfoservisu iniciativy c19

V souvislosti s novým koronavirem začalo na sociálních sítích přibývat klamavých, poplašných a matoucích informací. V reakci na to se na nově vzniklé platformě COVID19CZ dala dohromady skupina lidí z českých technologických firem, IT nadšenců, lidí z organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU. Všichni se dlouhodobě věnují dezinformacím, komunikaci, žurnalistice a mediálnímu vzdělávání a jejich cílem je monitorovat a ověřovat informace, které se v médiích a na sociálních sítích šíří, a mimo jiné také pomocí moderních technologií usnadnit boj s nákazou.

Denně tak naše skupina zpracovává tisíce zmínek a článků v českém mediálním prostoru, třídíme a odhalujeme záměrně matoucí informace, poplašné zprávy, podvody a dezinformace, které se v souvislosti s novým typem koronaviru objevují. Nejrozšířenější a nejzávažnější z nich ověřujeme a počínaje 1.dubnem 2020 vám budeme poskytovat pravidelný infoservis.

Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps, která se mimo jiné zabývá datovou analýzou, monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Pozornost tedy není věnována jen známým producentům dezinformací a lavinově se šířícím hoaxům, které se k běžným uživatelům sociálních sítí každý den dostávají, ale také důvěryhodným zpravodajským webům.

V Iifoservisu vždy naleznete vždy několik nejrozšířenějších nebo nejzávažnějších dezinformací s detaily o obsahu, zdroji, se základním fact-checkingem a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Jsme teprve na samém začátku a postupně ladíme detaily. Chtěli bychom vás proto během prvních dní poprosit o shovívavost. Oceníme, když nám zašlete své rady, připomínky či podněty, které nám pomohou zlepšit poskytovaný infoservis. Pokud víte o někom, kdo by infoservis rád odebíral, propojte nás s níže uvedenými kontakty nebo na c19@dezinfoservis.cz.

Policie v italských obchodech nesouvisí s nelegální migrací

O co jde? V příspěvku se uvádí, že v návaznosti na hospodářskou krizi způsobenou pandemií koronaviru začalo docházet k nepokojům. Některé obchody se obávaly, že lidé budou odmítat platit za potraviny, proto byla do některých palermských prodejen nasazena policejní hlídka. Autor viní EU, že podporuje nelegální migraci, ale nikoli umírající Italy, a dodává, že kdyby z vlády nebyla odstavena vlastenecká Liga severu Mattea Salviniho, situace by byla odlišná.

Fact-checking: V Palermu pomáhala policie ostraze obchodů po několika incidentech z předcházejících dnů při pokusech o nezaplacení nákupu. Lidé totiž stále ještě neobdrželi potravinové kupony a začínají jim docházet finanční prostředky. Velká část textu je ale plná argumentačních faulů. V textu není vysvětleno, jak se nelegální migrace vztahuje ke karanténě ani jak by zapojení Salviniho Ligy severu mělo zlepšit ekonomickou situaci obyvatel. Příspěvek se pokouší působit na emoce a je překroucený tak, aby čtenář nabyl dojmu, že migrační politika EU je v příčinné souvislosti s šířením koronaviru a blahobytem Italů v karanténě. Více o situaci v italských obchodech zde, zde a zde.

Argumentační fauly

Argumentační fauly se objevují v diskuzích, kdy chce mluvčí přesvědčit oponenta či publikum o správnosti svého tvrzení bez ohledu na logickou platnost argumentů. Mohou působit na emoce i rozum a spočívají v tom, že jejich logické závěry nejsou obecně použitelné.

Mezi nejčastější argumentační fauly patří například apel na strach, soucit, tradici. Mluvčí také často prezentuje svůj názor místo argumentu nebo – jako v tomto příkladu – do diskuze vnáší nová, ale nesouvisející fakta, která mají za cíl jen zmást a odvést pozornost od tématu.

Více o argumentačních faulech píše například web BezFaulu.net.

Koronavirus zasáhl i muslimské země, nejde o spiknutí proti nemuslimům

O co jde? V článku z 5. dubna se uvádí, že většina nejhůře zasažených zemí pandemií koronaviru je nemuslimských. Autor v textu dále odkazuje na teorie, podle kterých je nemoc covid-19 produktem společenských elit, které se tímto způsobem možná pokoušejí oslabit nemuslimskou populaci.

Fact-checking: Jedná se o nepodloženou konspiraci. K dnešnímu dni hlásí alespoň jeden případ koronaviru 209 států a teritorií a nákaza se nevyhýbá ani zemím, které jsou z velké části muslimské. Například Indonésie s populací 229 000 000 muslimů registruje 2 500 nakažených a 200 úmrtí na nemoc covid-19. Na jeden milion obyvatel ovšem připadá pouze 42 testovaných, nakažených může být tedy podstatně více. Obdobná situace je v Pákistánu, ten zatím eviduje 3600 případů nákazy. Naopak v humanitární komunitě panují velké obavy z toho, co se bude dít, až virus naplno propukne v uprchlických táborech na Blízkém východě nebo ve válkou sužované Sýrii či Jemenu. Pravidelně aktualizovaná celosvětová data ke covid-19 najdete zde.

Reklama

Doporučované