Hlavní obsah

Dezinfoservis: Nápis COV-19 na stožárech s infrastrukturou 5G nesouvisí

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Rense.com

Označení COV-19 nemá žádnou spojitost s 5G infrastrukturou, potvrdila Reuters firma Virgin Media.

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Útoky ptáků na stožáry jsou podle ornitologů normální hravé chování

O co jde? Dezinformační web Qapel.cz publikoval dne 17. 5. 2020 článek o nových stožárech na 5G sítě. Autor uvádí, že tištěné spoje těchto nově instalovaných stožárů nesou označení COV-19. Text také pojednává o údajné škodlivosti sítí 5G, 3G i 2G pro lidské zdraví a poměrně nahodile se v něm vyskytují již dříve vyvrácené dezinformace o původu viru či jeho přítomnosti v těle zvířat. Na základě níže uvedeného fact-checkingu jsme článek vyhodnotili jako konspirační a dezinformační.

Fact-checking: Web Qapel.cz, který článek zveřejnil, je propojen s českou odnoží konspiračního hnutí QAnon, které je zdrojem mnoha nepravdivých tvrzení. Hnutí QAnon je původem z Ameriky, jeho členové jsou zejména křesťané a sympatizanti Donalda Trumpa a jejich cílem je vytvářet a šířit krátké konspirační zprávy.

Jako zdroj informací o tištěných spojích s nápisem COV-19 autor uvádí server Alt News. Na tomto webu nalezneme fotografii obvodové desky s označením COV-19 a odkaz na video, které je pravděpodobně primárním zdrojem této dezinformace. Na videu je zachycen muž, který zmíněnou obvodovou desku komentuje. Toto virální video bylo označeno za nepravdivé již agenturou Reuters. Důkazem, že se jedná o podvrh, je záběr na konci videa, kdy je na kapotě auta možné vidět rozebraný nápis „Virgin Media box for cable television“ (v překladu „Mediální centrum pro kabelovou televizi“), ze kterého obvodová deska pochází. Tuto informaci agentuře Reuters potvrdila přímo firma Virgin Media. Označení COV-19 bylo na desku přidáno až posléze a nemá žádnou spojitost s 5G infrastrukturou.

Další dezinformace, která byla v článku zmíněna, se týká útoku ptáků na nové antény infrastruktury 5G sítě, ze kterých jsou údajně schopni vycítit nebezpečí. I tato zpráva byla již vyvrácena a fact-checking je detailně a přehledně popsaný na webu Hoax Alert. Ornitologové uvádějí, že se jedná o běžné hravé chování u tohoto druhu ptáků a navíc se v okolí daného vysílače 5G síť ani nevyskytuje. Lokalizace místa byla provedena pomocí SPZ auta, které se nacházelo na videu, a prostřednictvím leteckého pohledu na Google Maps.

V druhé polovině článku se autor vyjadřuje k původu koronaviru. Tvrzení, kterými argumentuje, jsou založena na již dříve vyvráceném videu Davida Ickeho či dr. Rashida Buttara, které bylo z kanálu YouTube již smazáno.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete infoservis dostávat do svého e-mailu, přihlaste se k odběru na adrese c19@dezinfoservis.cz.

Foto: ČTK

Ilustrační foto, nejedná se přesně o loď Moby Zaza.

Luxusní vybavení trajektu migranti v karanténě využívat nemohou

O co jde? Anonymní autor na webu Svobodné noviny uvádí, že trajekt s migranty v karanténě, který kotví u pobřeží Itálie, stojí daňové poplatníky 4 000 eur měsíčně. Již v titulku se autor dopouští manipulace a clickbaitu tvrzením, že každý migrant v karanténě stojí Itálii danou částku, nicméně článek se zabývá situací pouze na dané lodi. Text cituje Alessandra Pagana, poslance Ligy severu, který popisuje luxus na trajektu a peníze pro migranty v kontrastu s hladovějícími Italy v karanténě. Původní text je z italských novin Il Giornale, které patří Silviu Berlusconimu. Originální text cituje poslance ze strany Liga severu, bývalého vládního koaličního partnera právě Berlusconiho. Vykreslení karanténní lodi coby luxusní dovolené pro migranty v kontrastu hladovění na severu Itálie je záměrná emocionální manipulace a politický marketing.

Fact-checking: Podle ECRE (European Council on Refugees and Exiles) se trajekt Moby Zaza skutečně používá jako karanténní loď pro potřeby uprchlických táborů na jihu Itálie, zejména ostrova Lampedusy a pro karanténu nově příchozích. Péči podle informací deníku La Stampa zajišťuje Červený kříž.

Článek cituje italského politika Alessandra Pagana, který uvádí: „Nemluvíme o člunu z druhé ruky, ale o lodi vybavené samoobslužnou restaurací, pizzerií, zmrzlinou, hospodou se zvláštním sortimentem vína, herním prostorem a videohernou, dvoulůžkovými nebo čtyřlůžkovými kabinami se službami, a dokonce i luxusními apartmány. To vše, zatímco italské rodiny a podniky jsou na kolenou kvůli závažné hospodářské krizi způsobené pandemií covid-19.“ Ačkoli popisované vybavení na trajektu skutečně je, autor zamlčuje, že v rámci karantény není přístupné. Popis fungování karanténní lodi popisuje Agrigento Notizie. Mimo jiné uvádí, že příchozí budou umístěni na samotkách a loď bude rozdělena do různých sekcí, které budou podléhat přísným pravidlům.

Dále text uvádí, že „Společnost Mody Line obdrží od 90 000 do 1,2 milionu eur: částka 4 210 eur měsíčně pro naloděné přistěhovalce.“ Poptávka na pronájem karanténních lodí  operuje s částkou 90 tisíc eur přímo a posléze podle délky využití a obsazenosti, kdy cena za osobu na měsíc činí 3 099 eur. Vládní dokumenty o pronájmu trajektů jsou veřejně dostupné. V první skupině je prozatím na lodi okolo 160 lidí, kteří zde tráví 14denní karanténu. Celkové náklady budou známy až po ukončení služeb.

Původní text z Il Giornale převzal například server Breitbart a v Česku pak Europortal nebo Reformy.cz.