Hlavní obsah

Dezinfoservis: Patolog upozornil, že oběti měly i jiné zdravotní problémy než covid-19

Foto: manipulatori.cz

Dezinformační servis Covid19CZ.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Oběti měly i jiné zdravotní problémy. Patolog ale neřekl, že příčinou smrti nebyl covid-19

O co jde? Článek předkládá informaci, že známý německý patolog Klaus Püschel měl možnost provádět pitvy údajných obětí koronaviru, přičemž ani jedna z nich podle něj nezemřela na covid-19. Dění kolem koronaviru je tak podle autora jedno velké divadlo. Ačkoliv se zmíněný patolog do médií vyjadřoval, text na webu Ceskavec.com původní zdroj zkresluje a uvádí i další neověřené a záměrně zavádějící informace.

Fact-checking: Klaus Püschel se sice opravdu vyjadřoval v německých médiích, nicméně web Česká věc informace uvedené Püschelem zkresluje stejně jako některá další senzacechtivá média, zejména v Německu. ​Z rozhovorů v médiích nevyplývá, že by profesor Püschel skutečně řekl, že nikdo z údajných obětí nezemřel na koronavirus. Püschel pouze upozorňuje, že většina dotyčných osob měla i jiné vážné potíže.

Jak uvádí také článek na serveru ​Novinky.cz​, který vychází z ​překladu rozhovoru s Püschelem v německém časopise Focus: ​„Podle Püschela koronavirová nákaza ‚není zvláště nebezpečné virové onemocnění‘. Virus je vážný, ale zacházení s ním vyvolalo podle něj nepřiměřený strach.“ ​Německý lékař tedy nepřistupuje k onemocnění jako k něčemu, co je „jen divadlo“, ani nijak nepřispívá k vytváření dalších konspiračních teorií.

Na zkreslení údajů prezentovaných lékařem Püschelem poukazuje i ​německý fact-checkingový web, který se zaměřuje na ověřování a zjišťování dezinformací.

Zmíněný text uvádí dále řadu konspirací, jako je spiknutí světových elit, které koronavirovou krizi vyvolaly záměrně, karanténní opatření označuje za neofeudalismus a ze spolupráce na tajném plánu viní v českém kontextu Romana Prymulu. Pod textem je podepsán „pseudonymem“ Juraj Jánošík.

Podrobný fact-checking naleznete zde​.

Webu Česká věc se věnovali i Manipulátoři CZ v tomto textu​, ​označili jej nejen jako dezinformační, ale i rasistický.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

„Vítačky“ covid-19 jsou myšleny jen jako satira

O co jde? Server Samizdat2016.cz zveřejnil digitálně upravenou fotografii z období vrcholící tzv. migrační krize. Fotografie původně zobrazuje německé dívky s transparentem vítající migranty. Na obrázku autor digitálně nahradil slovo „Refugees“ slovem „Covid-19“. Jedná se zřejmě o satiru, která má poukazovat na souvislost mezi vítáním uprchlíků v roce 2015 a současnou situací. Přestože se jedná o satiru, fotografie působí reálně a mohla by být mylně považována za skutečnou.

Fact-checking: Po dohledání originálního obrázku jsme zjistili, že původní fotografie zachycuje jinou situaci. Skupina dívek v roce 2015 vítala přijíždějící uprchlíky na nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem. V ruce drží transparent s nápisem „Refugees Welcome“. Původní fotografie byla v dalších letech hojně využívána především konzervativními a tzv. alternativními zdroji, ale také neonacistickými weby. Sloužila pro ilustraci nebezpečí přílivu migrantů a naivitu mladých Němek, kterou odpůrci migrace dávali do kontextu s falešnými či skutečnými zločiny imigrantů.

Upravená fotografie má přirovnávat nebezpečí šíření koronaviru k migraci a uprchlíky označuje za nositele viru.

Web Samizdat2016.cz sám sebe charakterizuje jako ​„stručný přehled událostí a komentářů kolem migrační krize, politiky a islamizace. Jsme nezávislí, kriticky myslící lidé, máme přehled a nejsme líní sledovat i zahraniční tisk. Nechceme svět podle Orwella a věříme v aktivní lidi, kteří používají vlastní hlav​u“. ​Registrován byl v březnu 2016 a jedná se o anonymní zdroj. Informace o provozovateli a autorech nelze jednoduše dohledat. Obsah tvoří převážně směs protimuslimských, protiimigračních, protiunijních názorů a informací.

Foto: ČTK

Podnikatel Karel Janeček.

Karel Janeček o umělém původu viru a sociální singularitě 21

O co jde? Článek, který vyšel na eXtra.cz, cituje Karla Janečka a uvádí, že podnikatel souhlasí s vědci zastávajícími názor, že virus není přírodního původu, ale unikl z laboratoře. V textu se objevuje kontroverzní a ničím nepodložený kompilát tvrzení o umělém původu nového typu koronaviru či genomu obsahujícím části HIV. V citaci Karla Janečka je dále uvedeno, že podnikatel viděl dokument, v němž se na trhu ve Wu-chanu prodávají pouze ryby. Zprávám o umělém původu nového typu koronaviru jsme se již věnovali (viz níže). V druhé části textu na eXtra.cz Karel Janeček rozvíjí své myšlenky o epochální změně a sociální singularitě 21, která má podle něj brzy nastat.

Fact-checking: Již v titulku se objevuje informace o umělém původu viru, která byla vyvrácena už v březnu v ​této studii​. Původu viru jsme se také podrobně věnovali také ​zde​. V citaci Karla Janečka je uvedeno, že viděl dokument, v němž se na trhu ve Wu-chanu prodávají pouze ryby a nic dalšího. Mluví také o zprávě z roku 2018 o špatném zabezpečení laboratoře. Dle dostupných fotografií (skenovací vozidlo ​Baidu streetview i fotografie zveřejněné z místa​) se na trhu prodávají jak ryby, tak i další typy masa. Co se zabezpečení týče, tak se jedná o dva roky starou informaci, což o současném stavu zabezpečení ve výzkumné laboratoři nikterak nevypovídá.

Jak je zmíněno v popisu, v druhé části textu Karel Janeček rozvíjí své myšlenky o epochální změně a sociální singularitě 21, která má podle něj brzy nastat. Aktivity Karla Janečka v Česku zahrnují mimo jiné i ​Institute H21​, který tvoří a realizuje participativní rozpočty a je také autorem Janečkovy volební metody D21. Vzhledem k absenci zdrojů a prostoru věnovanému teorii kolem čísla 21 a globálního propojení se domníváme, že je tento článek spíše neoznačeným marketingovým sdělením než jakkoli hodnotným příspěvkem do diskuze o koronaviru.

Reklama

Doporučované