Hlavní obsah

Dezinfoservis: Statistiky o covid-19 jsou zkreslené, nejde ale o podvod

Foto: manipulatori.cz

Dezinformační servis COVID19CZ.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Lékaři varují před zkreslením statistik. O utajovanou informaci nejde, mluví o tom i vláda

O co jde? Na webu ​Arfa.cz byl zveřejněn článek naznačující, že pandemie koronaviru by mohla být podvod a že většina oficiálně uvedených obětí na nemoc nezemřela. Zavádějící titulek a perex mluví přímo o podvodu a říká, že na covid-19 reálně nikdo nezemřel. Autor cituje pět různých českých lékařů, kteří upozorňují na zkreslující statistiky, jelikož oběti mají zpravidla více chorob a koronavirus k úmrtí spíše přispívá, než že by byl přímou příčinou. Citace lékařů jsou sice skutečné, ale vytržené z kontextu.

Fact-checking: Článek uvádí, že oficiálně mělo mít koronavirus v Česku 181 obětí, přitom reálných obětí je podle autora „nula“. Jedním z důkazů nepřesných dat by měl být graf dokumentující situaci v Itálii, který ale není ozdrojován. Autor článku použil citace pěti českých lékařů, vytrhl je z kontextu a zasadil do svého narativu o „podvodu“ s covid-19.

Lékaři ​v dalších médiích (zde, zde a zde) opravdu mluvili o zkreslení statistik z mnoha důvodů, nikdo z nich však neřekl ani nenaznačoval, že by mělo jít o podvod. Citace lékařů jsou částečně legitimní. Apelují na to, abychom kvůli koronaviru neopomínali i jiné choroby a naopak nepřeceňovali úmrtí, ke kterým dochází v důsledku dalších nemocí, a abychom správně chápali zveřejňované statistiky. Jediná citace profesora Žaloudíka („ČT se zbláznila, svět se zbláznil.“) je emotivní a mohla by přispět k šíření paniky.

Na možné zkreslení statistik z mnoha důvodů (bezpříznakový průběh nemoci, nedostatečné testování, kombinace více nemocí) však neupozorňují pouze lékaři, ale pravidelně o stavu obětí informuje i vláda, nejedná se tedy o utajovanou či manipulovanou informaci. Jestli reakce světa na pandemii byla přehnaná, momentálně nelze posoudit.

Článek jsme vyhodnotili jako manipulaci, clickbait a náznak konspirační teorie.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

Překroucená slova Billa Gatese

O co jde? Michal Shark je známý český manipulátor momentálně žijící na Bali. Na svém facebookovém profilu sdílel 19. dubna příspěvek o údajné falešné pandemii, který měl k 21. dubnu již více než 1100 sdílení. Původní text, na který odkazuje, se nám dohledat nepodařilo. Příspěvek je zaměřen zejména proti osobě Billa Gatese, neboť právě Gatesovy zájmy se podle autora za celou pandemií koronaviru skrývají.

V příspěvku se spekuluje nad spojitostí mezi Gatesovou podporou WHO, aktivitami jeho nadace a vývojem vakcíny proti koronaviru.

Kromě toho, že se autor pokouší zpochybnit dobré úmysly Billa Gatese pomoci v boji s pandemií koronaviru, za vším spatřuje konspiraci deep state směřovanou proti celému lidstvu. Neopomněl zmínit ani sítě 5G, 4G, 3G, 2G, čínský sociální kreditový systém, digitální měny, zotročení a omezení lidských svobod.

Fact-checking: Ve zmíněném TED Talks Bill Gates v roce 2010 skutečně mluvil o snižování ​CO​2 i o globálním oteplování, jeho slova jsou ale v příspěvku překroucena. Ve videu uvedl, že abychom snížili CO​2, musí dojít k redukci několika faktorů, mezi nimiž je i velikost lidské populace. V současné době podle něj máme nakročeno k nárůstu počtu lidí k 9 miliardám, tento nárůst se ale možná povede o 10 až 15 % zmenšit.

Příspěvek také využívá existujících konspiračních narativů o čipování lidí. Bill Gates se zúčastnil 18. března 2020 diskuse na Redditu AMA, která se následně stala živnou půdou pro spekulace o mikročipech (o kterých se v Gates v celé diskusi ani jednou nezmínil) a digitálních certifikátech. Celou genezi spolu s jednotlivými reakcemi, aktéry i její vyvrácení naleznete zde.

Tak, jako se před nedávnem stal terčem útoků například George Soros, i Bill Gates a jeho nadace jsou dnes neustále zpochybňovány. Peníze, které nadace darovala různým výzkumným pracovištím či věnovala na podporu vývoje vakcíny, jsou prezentovány jako peníze určené na vyhubení a zkázu lidstva. A právě Bill Gates bude podle autora tím, kdo bude profitovat z prodeje vakcín. Mimo jiné se autor také snaží vyvolat pochybnosti o statistických údajích ohledně počtu osob nakažených koronavirem a jeho obětech, to jsme ale již vyvrátili v úvodu dnešního infoservisu.

Michal Shark Hašek, který příspěvek sdílel, je známý například svými články, videi či podcasty o tom, že pití čerstvých šťáv dokáže vyléčit rakovinu a obezitu. O zkušenosti s léčením své matky, která zemřela na rakovinu, chtěl napsat knihu. Náklady na její tisk plánoval vybrat v kampani na Hithitu, ten ji ale zastavil kvůli nepodloženým tvrzením autora. Organizuje také detoxikační pobytové zájezdy na Bali za 60 000 Kč + letenka. Spolek Sisyfos mu v roce 2019 udělil cenu Bludný balvan.

Cena Bludný balvan

Cenu (nebo respektive „anticenu“) Bludý balvan uděluje každoročně Český klub skeptiků Sisyfos za pseudovědeckou činnost. Hodnotí „zvýraznění přínosu jednotlivců i různých spolků v matení české veřejnosti a rozvoji blátivého způsobu myšlení“.

Foto: ČTK

Masové hroby na newyorském ostrově Hart.

Rakve obětí covid-19 v New Yorku nejsou prázdné

O co jde? Článek na webu Arfa.cz tvrdí, že rakve ukládané do masového hrobu na newyorském ostrově Hart jsou prázdné. Toto tvrzení je založeno na manipulativních záběrech. Odborníci údajně upozorňují, že podle způsobu, jakým vězni s rakvemi manipulují, v nich nejsou žádná těla. Související článek na serveru Aeronet.cz uvedl komentář anonymního zaměstnance pohřební služby z Plzně. Podle něj jsou rakve prázdné, protože s nimi pracovníci manipulují s lehkostí. Vychází také z předpokladu, že rakev s tělem váží cca 110-120 kg a při přenášení takové hmotnosti není možné se neohnout v zádech.

Fact-checking: Tvrzení, že jsou rakve prázdné, je podloženo názorem anonymního zaměstnance pohřební služby z Plzně. Sám autor komentáře ale uvádí, že v rakvi mohla být lehká oběť nebo dítě. Toto skutečně nelze vyloučit a vysvětlovalo by domněle snadnou manipulaci s rakví.

Závěr o prázdných rakvích server Aeronet.cz vyvozuje ze zhruba dvousekundového záběru, kdy pracovníci pokládají jednu rakev na zem. Video je natočeno z dronu, což může zkreslovat perspektivu. Zároveň není příliš kvalitní, abychom mohli spolehlivě odhadnout, pod jakým úhlem a z jaké výšky je rakev pokládána.

Článek dále tvrdí, že radnice New Yorku začala na ostrově pohřbívat tisíce rakví. Ostrov Hart je dlouhodobě využíván k pohřbívání těl zemřelých bez pozůstalých nebo těl, která nebyla identifikována. Dle vyjádření vězeňské služby (Department of Correction), která ostrov spravuje, je zde běžně pohřbíváno 25 těl týdně. V týdnech před zveřejněním záběrů tento počet vzrostl až pětinásobně na 120 těl týdně. Počet úmrtí v New Yorku byl v období 11. března - 18. dubna trojnásobný oproti průměru v tomto období. Více o současné situaci na ostrově Hart zde a zde.

Svědectví z ostrova potvrzují, že došlo ke zrychlení a zvýšení efektivity pohřbívání v souvislosti s koronavirovou epidemií. Přesto se však nepoměr mezi nárůstem úmrtnosti a počtem hlášených pohřbených těl na ostrově nejeví jako zásadní.

Jak to na ostrově Hart vypadá, můžete najít zde.

Reklama

Doporučované