Hlavní obsah

Dezinfoservis: Virus ze zkumavky? Expertům chybí důkazy pro výroky bioložky Pekové

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Soňa Peková v laboratoři.

Vakcínu proti covid-19 vyvinout nelze a druhá vlna epidemie nepřijde? Odborníci zkoumali výroky často citované bioložky Soni Pekové.

Článek

Bioložka Soňa Peková je řadou českých médií označována za přední odbornici na koronavirus. Díky svým výrokům se v uplynulých měsících stala i hvězdou konspiračních webů, které kupříkladu její výroky o laboratorním původu viru berou jako důkaz „zatajované pravdy“. Ve spolupráci s webem HlídacíPes.org jsme rozebrali její výroky s pomocí tří předních virologů. Slovo dostala i sama Peková.

Vyjádření Soni Pekové, že koronavirus je umělého původu a že proti němu nelze vyvinout vakcínu, nebo že nepřijde druhá vlna nemoci covid-19, experti v oboru dokážou vyvrátit nebo pro ně přinejmenším nevidí žádné důkazy.

HlídacíPes.org ve spolupráci s iniciativou c19 dezinfoservis oslovil jak Pekovou, tak tři přední české virology – profesora Ivana Hirsche z Karlovy univerzity, evolučního virologa Jiřího Černého z České zemědělské univerzity a vedoucího skupiny Strukturní virologie z výzkumného centra CEITEC při Masarykově univerzitě Pavla Plevku.

V následujícím textu přinášíme jejich odborný pohled na jednotlivé výroky Soni Pekové.

Peková: Je to laboratorně upravený virus

Právě tvrzením o laboratorním původu viru na sebe Peková především upozornila. Zdůvodnila ho tím, že se virus chová neobvykle, nevyvíjí dobrou imunitu, jsou známy případy jeho reinfekce již u vyléčených pacientů a jeho replikační schopnost je velmi rychlá. „Má prostě spoustu charakteristik, které jsme jakoby v přírodě neviděli,“ říká.

Zároveň Peková údajně v regulační oblasti 5’UTR nového koronaviru našla znaky genové manipulace. „Žádný jiný virus v přírodě, jehož sekvence jsou v databázích, takovou sekvenci nemá,“ vysvětluje, co ji upozornilo na zvláštnost a unikátnost viru.

„Kdyby virus byl následovníkem nějakého jiného přírodního viru, pak bychom viděli jeho předstupně v oblasti 5’UTR, ale netopýří koronavirus se liší o 27 rozdílů a SARS o 11 rozdílů, a to je strašně moc,“ dodává.

Virus podle ní běžně „dbá“ na to, aby si tuto oblast nepoškodil, jelikož jde o jeho regulační centrum řídící veškeré biologické funkce.

„Svévolný zásah mu může způsobit smrt, takže to dělá opatrně a vymění třeba jedno písmeno, ale ne 27. To si dokážu představit pouze s technikami genového inženýrství, aplikovanou umělou inteligencí a technikami syntetické biologie,“ obhajuje dál své tvrzení.

Experti: Žádné důkazy

Redakcí oslovení odborníci však její výklad považují za problematický. Pavel Plevka z výzkumného centra CEITEC říká, že genom nového koronaviru neobsahuje nic, co by potvrzovalo jeho laboratorní původ.

„Věda funguje tak, že máme nějakou hypotézu, kterou se snažíme vyloučit, a pokud ji nedokážeme vyloučit, zůstává funkční. Takovou funkční hypotézou v tuto chvíli je ta, že jde o virus přirozený,“ vysvětluje.

Profesor Ivan Hirsch, který se odborně zabývá viry a genetikou, považuje za nepravděpodobné, že by virus byl umělého původu. Ačkoli je podle něj v podstatě nemožné tvrzení Pekové zcela vyvrátit, nic nenaznačuje jeho pravdivost. „Paní doktorka nepředkládá pro svá tvrzení žádné doklady, ačkoliv důkazní břemeno leží jednoznačně na její straně,“ říká.

Sama Peková to vidí jinak: „Vědci se přou, a pokud není něco někde jasně napsáno, tak se prostě přou. Ale to vůbec nic neznamená. Já nejsem jediná, která toto říká,“ vysvětluje pro HlídacíPes.org.

Ani evoluční virolog Jiří Černý však nenašel při zkoumání viru žádný důkaz, který by potvrzoval, že pochází z laboratoře: „Podle našich výsledků je zřejmé, že již bylo detekováno mnoho evolučně příbuzných virů, které infikují volně žijící živočichy,“ uvedl virolog v podrobné analýze na webu Hlidacipes.org.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete infoservis dostávat do svého e-mailu, přihlaste se k odběru na adrese c19@dezinfoservis.cz.