Hlavní obsah

Dezinfoservis: Za viníky plivání se záměrem šířit covid-19 označeni migranti. Chybí ale důkazy

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: manipulatori.cz

dezinformační servis Covid19CZ

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Protiimigrantskou rétoriku ve zprávách o plivání nákazy covid-19 podpořily falešné souvislosti

O co jde? Článek popisuje incident, při němž došlo k plivání na polici se záměrem šířit koronavirus a byl publikován na webu pravdive.eu. Text neodkazuje na žádné další zdroje a ve stručnosti popisuje čtyři konkrétní případy, kdy lidé plivali na policejní složky. Tyto informace se dle všeho zakládají na pravdě, nicméně v textu samotném autor bez odkazů na další zdroje užívá protimigrantskou rétoriku. Celý text jsme vyhodnotili jako pravdivý, objevují se v něm ale prvky manipulace.

Fact-checking: Web pravdive.eu přebral veškeré informace z pravicového deníku breitbart.com, který dále odkazuje na primární zdroje. V první části textu se objevuje informace o zatčení tří lidí, kteří jsou členy skupiny „Bílých vest“ (členové této skupiny se snaží zvýšit povědomí mezi mladíky z Molenbeeku o nebezpečí koronaviru). Zprávu také potvrdila dvě relevantní belgická média (zde a zde). Problematické nicméně je, že ve výše uvedeném textu (včetně titulku) je informace podána tak, že daný incident měl něco společného s migrantskou problematikou. Další informace v článku se týká zatčení ženy ve Francii, která byla uvězněna na sedm měsíců poté, co plivla na policisty a vyslovila přání, aby zemřeli na covid-19. I tato informace pocházela z důvěryhodného francouzského deníku. Dále článek zmiňuje případ bezdomovce „z migranstkého prostředí“, který byl odsouzen ke dvěma letům vězení poté, co okradl další bezdomovce a později plivl na policii. I tato informace byla potvrzena, nicméně v primárním zdroji se nepotvrzuje, že se opravdu jedná o bezdomovce – imigranta. Proto lze konstatovat, že i v tomto případě byla zmínka k pravdivé informaci doplněna, aby vyvolala zdání falešné souvislosti. Na konci článek zmiňuje tři útoky, kt kterým došlo během jednoho dne ve Vídni. I tato zpráva by měla být pravdivá dle dalších zdrojů (zde a zde).

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete infoservis dostávat do svého e-mailu, přihlaste se k odběru na adrese c19@dezinfoservis.cz.