Hlavní obsah

Dezinfoservis: Způsobila Kuberův infarkt tajná pistole? Nejsou důkazy, že by existovala

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

V oficiálních dokumentech nebo na seriózních zpravodajských webech o takzvané „heart attack gun“ není žádná zmínka.

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Spojuje smrt Jaroslava Kubery a čínského velvyslance v Izraeli tajná pistole střílející ledové šipky? Není důkaz, že existuje

O co jde? Šéfredaktor dezinformačního webu Aeronet Marek Pešl, jenž působí pod pseudonymem Vedoucí kolotoče, šíří dezinformace a konspirační teorie spojené s úmrtím čínského velvyslance Du Wei v Izraeli. Pešl uvádí, že byl velvyslanec zabit tajnou americkou zbraní zvanou „heart attack gun“, která údajně střílí ledové šipky a způsobuje srdeční infarkt, čímž následně znemožňuje zjistit příčinu úmrtí. Smrt velvyslance autor v článku rovněž propojuje se smrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery, který mohl být dle názoru autora touto zbraní také zavražděn.

Informace zveřejněné v článku jsou problematické z toho důvodu, že není zatím možné potvrdit ani vyvrátit existenci popisované zbraně, neboť autor textu vychází pouze z konspiračního videa. V oficiálních dokumentech nebo na seriózních zpravodajských webech o zbrani není žádná zmínka. Případy smrti čínského velvyslance a českého předsedy Senátu jsou rovněž uvedeny v souvislost jen na základě podobných příčin úmrtí. Prostřednictvím manipulace a opakováním konspiračních teorií spojuje smrt Jaroslava Kubery se Spojenými státy, které s případem ovšem nemají žádnou známou spojitost. Podobně nesmyslně také spojuje smrt Jaroslava Kubery s českými politiky, kteří jsou v současné době pod policejní ochranou kvůli možnému nebezpečí z ruské strany.

Do dezinfoservisu jsme tuto zprávu zahrnuli z důvodu, že k smrti čínského velvyslance došlo poté, co americký ministr zahraničí Mike Pompeo v Izraeli kritizoval přístup Číny v průběhu pandemie koronaviru a Du Wei na něj kriticky reagoval.

Fact-checking: Zbraň americké CIA s názvem „Heart attack“, o níž Pešl píše, je dohledatelná pouze v nedůvěryhodných internetových zdrojích a všechny články, které o zbrani pojednávají, vycházejí ze stejného videa z Youtube. Ve videu vystupuje údajná bývalá zaměstnankyně CIA Mary Embree, která uvádí, že byla vytvořením zbraně pověřena. Toto tvrzení však není možné ověřit. Součástí videa jsou také záběry z jednání senátního Výboru pro studium vládních operací v souvislosti s tajnými službami z roku 1975, kde byla pistole střílející šipky s toxiny skutečně představena. Během jednání však nebylo řečeno nic o ledových šipkách ani rozložitelnosti jedu, ani to, že by šipka měla způsobovat infarkt, jak se můžete přesdvědčit v oficiálním zápisu z jednání. Zařazení záběrů do videa bylo provedeno čistě za účelem manipulace s diváky. Údaje o zbrani lze považovat za konspirační teorii, která kombinuje informace skutečné s neověřitelnými.

Autor v článku dále uvádí, že „Peking je přesvědčený, že čínský velvyslanec, který o víkendu zemřel ve své rezidenci v Tel Avivu údajně na infarkt, byl ve skutečnosti zastřelen právě touto pistolí.“ Skutečnost je taková, že čínský velvyslanec Du Wei zemřel pár dní poté, co americký ministr zahraničí Mike Pompeo navštívil Jeruzalém, kde otevřeně kritizoval jednání Číny během koronavirové pandemie a vyzval Izrael k přerušení spolupráce s Čínou. Du dva dny před svou smrtí reagoval: „Věříme, že židovští přátelé jsou schopni nejen porazit koronavirus, ale také ‚politický virus‘, a zvolit si postup, který nejlépe poslouží jeho zájmům.“

Ačkoli tedy Du zemřel ve vypjaté situaci mezi ním a americkým ministrem zahraničí, není dosud známo, že by mezi smrtí a předešlými událostmi byla nějaká spojitost. V tuto chvíli ani samotná Čína nepředpokládá, že by Du byl zabit, natož že by jeho smrt byla zapříčiněna tajnou zbraní. Neexistuje žádné sdělení z oficiálních čínských míst, které by vypovídalo o podezření z využití výše popsané zbraně. Čínský velvyslanec podle dostupných zdrojů zemřel na zástavu srdce. Čínská ministryně zahraničí k události řekla: „Podle prvotního zkoumání velvyslanec Du Wei zemřel přirozenou smrtí. Detaily budou dále potvrzeny.“

V další částí textu autor propojuje smrt předsedy senátu Jaroslava Kubery se smrtí čínského velvyslance a uvádí, že i on mohl být zavražděn zmíněnou tajnou zbraní. Je sice pravda, že se objevují spekulace o otravě, oficiální informace to ale nepotvrzují.

Bez jakýchkoliv důkazů autor dává do spojitosti smrt Jaroslava Kubery s případem českých politiků, kteří jsou pod policejní ochranou kvůli obavám o jejich bezpečnost. To, že by smrt těchto tří politiků měla záměrně pomoci Americe v boji proti Rusku je spekulace, která se nezakládá na žádných potvrzených informacích. I vzhledem ke skutečnosti, že celý článek je postaven na konspirační teorii a kombinuje skutečné události s nepravdivými a neověřitelnými informacemi, a to na základě neexistujících souvislostí, nelze informaci považovat za pravdivou.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete infoservis dostávat do svého e-mailu, přihlaste se k odběru na adrese c19@dezinfoservis.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoliv se v textu vyskytuje spekulace o tom, že skutečným záměrem hromadného testování je krádež vzorků DNA a jeho následné uložení do vládní databáze, tvrzení není nijak podloženo.

Uchovávání vzorků DNA z hromadného testování na covid-19 by bylo protizákonné

O co jde? Dezinformační web tadesco.org zveřejnil článek, podle něhož jsou vzorky DNA pocházející z testování na koronavirus údajně uchovávány pro vládní databáze. Článek je překladem textu vydaného na serveru Natural News, který je rovněž považovaný za dezinformační portál. Text dále obsahuje výroky guvernéra New Yorku či některá prohlášení Judy Mikovits o koronavirové pandemii. Těmi se již dříve zabývali jak čeští experti na webu Manipulatori.cz, tak kolegové ověřující informace v zahraničí (další vyvrácené texty z tadesco.org najdete zde).

Autor textu vychází z nedůvěryhodných zpravodajských médií nebo odkazuje na jiné články na webu tadesco.org. Informace uvedená v úvodní části textu, tedy krádež vzorku DNA a její ukládání do databází, je zcela nepodloženou konspirací. V druhé části článku autor odkazuje na výroky doktora Davida Nabarra z WHO, čtenáři je ovšem předkládá velmi zavádějícím způsobem.

Fact-checking: Ačkoliv se v textu vyskytuje spekulace o tom, že skutečným záměrem hromadného testování je krádež vzorků DNA a jeho následné uložení do vládní databáze, tvrzení není nijak podloženo. Autor pouze popisuje standardní epidemiologická opatření, která slouží k zamezení šíření epidemie, která se provádějí i v České republice a jsou legislativně upraveny zákonem č. 258/2000 Sb (Zákon o ochraně veřejného zdraví), zejména HLAVA III - PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU A ŠÍŘENÍ INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍ a díl zvaný Postup při zjištění výskytu infekčního onemocnění. Vzorek je po provedení testu odborně zlikvidován a nedochází k jeho ukládání.

Spekulace, že Bill Clinton vyvíjí tlak na sledování lidí a na „pronásledování kohokoli, kdo by mohl být nakažen koronavirem z Wuhanu“ pochází pravděpodobně z jeho vystoupení na 12th CGI University meeting. Jak je uvedeno v tiskové zprávě z akce, Bill Clinton poukázal na důležitost testování a trasování kontaktů, které se nakazily covid-19. Jeho tvrzení jsou ovšem prezentována v zavádějícím kontextu.

Jak bylo uvedeno v úvodu, původní článek rovněž obsahuje odkaz na rozhovor s Judy Mikovits. Vyjádřením Judy Mikovits k pandemii covid-19 se již zabývali jak čeští kolegové na webu manipulatori.cz, tak kolegové, kteří se zaměřují na dezinformace v zahraničí. Tvůrcem dezinformačního webu Natural News a webu Pandemic News, je Mike Adams.

Výše jsme uvedli, že testování neslouží ke sběru DNA a vzorky biologického materiálu se po testování likvidují. Není nijak doloženo, že by se „temné síly pokoušely použít lidský genom k jinému účelu“. Není ani blíže specifikováno, co ony „temné síly“ jsou a co je považováno za „jiný účel“. V anglickém originále je odkazováno na další článek na Natural News.

V závěrečné části článku jsou zavádějícícím způsobem interpretovány informace pocházející z rozhovoru stanice BBC s doktorem Davidem Nabarro z WHO. Viry, proti kterým lidstvo zatím nemá vakcíny (např. HIV), samozřejmě existují a samotný vývoj účinných a bezpečných vakcín skutečně není jednoduchý. Nejedná se ovšem o žádné utajované tajemství ani o záležitost, která by se „ukazovala“ až s šířením viru SARS-Cov-2. Vakcíny procházejí mnoha testy, aby byly bezpečné a účinné. K použití vakcín, které by nebyly účinné a mohly mít negativní dopad na lidské zdraví, nedochází (například zde a zde). Z rozhovoru nevyplývá, že by vědci „automaticky předvídali, že virus bez vakcíny neodejde a nezmizí“, vědci pouze upozorňují na skutečnost, že může trvat velmi dlouho, než se vakcínu podaří vyvinout a dokud tomu tak nebude, svět se bude muset naučit s hrozbou infekce Covid-19 žít a nemoci se bránit jinými prostředky, než očkováním. Není zpochybňováno, že by jiné způsoby prevence neměly smysl. Změny životního stylu k lepší hygieně, zdravé výživě (a snížení obezity jako jednoho z rizikových faktorů u nemoci Covid-19) či ohleduplnosti k ostatním odborníci naopak doporučují (například zde a zde). Doplňky stravy a vitamíny samy o sobě nejsou prevencí onemocnění, i když mohou podpořit imunitu.

Bill Gates nemluvil o snížení absolutního počtu lidí, ale o zpomalení populačního růstu

O co jde? Předseda plzeňského KV KSČM Miroslav Kavij publikoval na webu kscm.cz a v Haló novinách dezinformační článek, v němž přirovnává miliardáře Billa Gatese k Adolfu Hitlerovi. Konspirační teorie týkající se amerického miliardáře byly už opakovaně vyvráceny. Do značné míry autor čerpá z projevu italské poslankyně Sary Cunial, které se zřekla i vlastní populistická strana Hnutí 5 hvězd, mimojiné kvůli přirovnávání očkování ke genocidě. Její tvrzení již důkladně prověřili server Manipulátoři, agentura AFP a další fact-checkingové organizace. Přirovnání Gatese k Hitlerovi je autorova vlastní myšlenka, pokládá rétorickou otázku, zdali zlehčování snah „nejmocnějších“ na ovládnutí světa a jejich označování jako konspirační teorie není podobné jako zlehčování fašizace Evropy ve 30. letech. Není nutno připomínat, že za fašizací Evropy a nástupem Adolfa Hitlera však z části stály právě ony teorie o mocných spiknutích židovských rodin, které šíří sám autor článku.

Fact-checking: Autor se opírá o projev italské poslankyně Cunial, která dle ověření agenturou AFP překrucuje slova Billa Gatese, které pronesl na konferenci TED v roce 2010. Překroucený výrok působí, že by Gates chtěl pomocí vakcín, zdravotnictví a kontrolou rozmnožování snížit lidskou populaci o 10-15 procent a že svět může zachránit jen genocida. Nicméně v originálním projevu je zřejmé, že Gates nehovoří o snížení absolutního počtu lidí, nýbrž o zpomalení populačního růstu o 10-15 procent. Větu o genocidě Gates nikdy neřekl.

Dále podle článku Gates pracuje na plánu depopulace, zatímco ve skutečnosti miliardář navrhuje opatření na snížení nárůstu populace. Podle serveru manipulatori.cz také není pravda, že Gates se svými vakcínami „sterilizoval miliony žen v Africe“. Výrok pravděpodobně vychází ze stížnosti, která byla zveřejněna 7. října 2014 na Konferencí katolických biskupů v Keni. Ta vznesla obavy ohledně složení tetanové vakcíny použité národní vládou. Kampaň za očkování proti tetanu v Keni byla sponzorována UNICEF ​​a WHO (a v roce 2010 byla financována nadací Bill & Melissa Gates Foundation v hodnotě 10 milionů dolarů). Obvinění z „nucené sterilizace“ byla zamítnuta a vyvrácena jak keňskou vládou, tak WHO a UNICEFem. UNICEF označil obvinění biskupů za „dezinformace“. Informace o tom, že vakcína proti tetanu obsahuje stopy látky hCG, jsou totiž nepravdivé a jsou nepochopením výzkumu, který byl provedeným v Indii v roce 1994 za účelem vývoje „vakcíny proti těhotenství“, tedy sterilizační vakcíny. Ve skutečnosti se v této „vakcíně“ hormon hCG (přirozeně přítomný v lidském těle) kombinoval s proteinem podobným toxinu tetanu. Není ovšem pravda, že samotná tetanová vakcína má sterilizační účinek.