Hlavní obsah

Diadém Emy Destinnové a dalších 199 vzácností přilákalo do Národního muzea už na 300 tisíc lidí

Ředitel Michal Lukeš ve videu oznamuje, jaké výstavy Národní muzeum plánuje na rok 2019.Video: Blanka Kubíková

 

Reklama

Podívejte se, co nového chystá pro své návštěvníky Národní muzeum. Před dvěma měsíci se po sedmileté rekonstrukci znovu otevřelo, denně přichází stále několik tisíc návštěvníků, ačkoli se od nového roku začalo platit vstupné.

Článek

Dominanta pražského Václavského náměstí byla slavnostně otevřena 28. října. Od té doby využilo možnost navštívit Národní muzeum – sice ne celé, ale zato zdarma – přes 270 tisíc lidí.

Od Nového roku je vstup placený, zájemců tudíž ubylo, takže nestojí fronty podél celé budovy, ale i tak musí počítat se zhruba dvacetiminutovým čekáním u pokladen. Denně přijdou zhruba tři tisíce lidí. Největším lákadlem je zrekonstruované schodiště a panteon, nově jsou zpřístupněné i bývalé kanceláře a depozitáře.

Pokračuje výstava 2 × 100, připravená k výročí vzniku Československé republiky, která ukazuje dvě stovky nejvzácnějších předmětů ze sbírek Národního muzea. Mezi nimi je i už v úvodu zmiňovaný diadém operní pěvkyně Emy Destinnové nebo na první pohled nenápadná soška posvátného ptáka ibise z alabastru, bronzu a dřeva, která dokonce patří k deseti nejvzácnějším předmětům Národního muzea.

V únoru se celé muzeum znovu uzavře, aby se připravilo na finální kolaudaci.

„Připravujeme celou řadu výstav. Už na jaře tohoto roku to bude výstava o československých letcích za druhé světové války v Británii, s egyptskými a italskými kolegy chystáme také výstavu Tutanchamon,“ odkrývá něco z plánů ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V úvodním videu se také zmiňuje o rekonstrukci legendární kostry velryby a o tom, kdy ji návštěvníci znovu uvidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované