Hlavní obsah

„Diář“ šéfposlance: Faltýnek zařizoval na školství 30 milionů pro souseda

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Černošek zaúkoloval šéfposlance ANO kvůli dotacím. Prosím, pohlídej, napsal mu k dotaci na 30 milionů.

Reklama

Oč jde Jaroslavu Faltýnkovi v politice? O zájmy voličů, nebo o vlastní obchody, či o prospěch jeho přátel? Seznam Zprávy se probírají osobními poznámkami pravé ruky Andreje Babiše.

Článek

Řádky vyvedené modrou propisovačkou stvořil na čtvrtce papíru muž, který má ve svém oboru mimořádný vliv. Miroslav Černošek je už léta jedním z hlavních bossů českého sportu a s tím také jedním z největších příjemců veřejné podpory, kterou stát do sportu posílá.

Papír popsaný drobným rukopisem dává odpověď na otázku, jak se mu to daří.

„Investice do sportu z MŠMT-2016. Prosím pohlídej – jsou na MŠMT žádosti,“ napsal si poznámky. Jsou určeny druhému muži hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi.

Papír s Černoškovými úkoly objevily Seznam Zprávy v souboru Faltýnkových poznámek, v jakémsi „diáři“, který se redakci podařilo získat. Předseda poslaneckého klubu vládního hnutí ANO do něj kromě vlastních zápisů zakládal i věci, které měl vyřešit pro jiné. A papír od Černoška leží mezi nimi.

Stojí za to se mu věnovat. I proto, že „pohlídání“ dotací je věc, která se podle právníků pohybuje na hraně zákona.

Dokument, který odhaluje, jak Jaroslav Faltýnek pomáhal svému kamarádovi a sousedovi z Prostějova Miroslavu Černoškovi, vznikl někdy v první polovině roku 2016. Navádí k tomu poznámka v pravém horním rohu: „Jarda Faltýnek, Po 18. 4.“

Že půjde o termín schůzky, potvrzuje zdroj blízký Jaroslavu Faltýnkovi. „Je to dokument, se kterým přišel (Faltýnek) ze schůzky s panem Černoškem,“ říká.

Autenticitu poznámek pak potvrdil i Miroslav Černošek. Tou dobou budoval olympijské centrum v Prostějově za stovky milionů korun. Rozpočet skládal z různých dotačních programů. Mezi lety 2016 a 2017 se ale dostal do potíží – jednoduše řečeno prostavěl více peněz, než měl, a potřeboval pomoc. Do toho zapadá i další ručně psaná poznámka: „Prostějov olympijský – 30 mio.“

Foto: Seznam Zprávy

Pohlídej mi dotaci. Tento dokument si Jaroslav Faltýnek přinesl do svého „diáře“ od souseda Miroslava Černoška.

Miroslav Černošek si na schůzku s Faltýnkem ohledně stadionu pamatuje, zjevně nebyla jediná.

Když ho Seznam Zprávy s jeho poznámkami konfrontovaly, reagoval sportovní boss bezprostředně: „To je určitě možné a je to legální. On je poslanec za Prostějov. To centrum stojí. On se mnohokrát vyjádřil, že za to centrum lobbuje,“ uvedl boss Černošek.

Podobný přístup ke spravedlivému rozdělování dotací má i Jaroslav Faltýnek. „Nevím, co vám či někomu jinému řekl pan Černošek, ale já podporuji projekty, které jsou smysluplné, a to bez ohledu na to, kdo s nimi přijde. Jsem přesvědčený, že přesně to je prací poslance,“ řekl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO, když se ho Seznam Zprávy na velkorysou dotaci určenou příteli ptaly.

Sousedé z Prostějova se však mýlí v jedné věci. Zcela legální takový lobbing není. O dotacích se má rozhodovat podle přesných a spravedlivých kritérií. Peníze má dostat nejlepší projekt, nikoli ten, za který se někdo přimlouvá nebo ho prostě svým vlivem a dlouhými prsty prosadí. Ovlivňování dotací je trestné.

„Pro dotace jsou stanoveny přesné podmínky, které musí být splněny. Pokud je splní, proč by to nemohl dostat. K lobbingu ale není žádný důvod. Pokud podmínky nesplňuje a on se snaží přesvědčit toho, kdo rozhoduje, tak potom se může jednat o trestný čin, navádění ke zneužití pravomoci,“ nesouhlasí s prostějovským pohledem na rozdělování veřejné podpory bývalý středočeský státní zástupce a dnes advokát Tomáš Milec.

K tomu je třeba dodat, že oněch „30 mio. – Prostějov olympijský“ z „diáře“ nebyly jediné dotační peníze, které si bossové z Prostějova zařídili. Faltýnek měl Černoškovi „pohlídat“ ještě dvě menší dotace – jednu za 700 tisíc a druhou za 1,75 milionu pro tenisový klub, který Černošek v moravském městě vede.

Na to, jak druhý muž hnutí ANO za Černoška lobboval, se můžeme podívat i ve větším detailu.

Na přelomu let 2016 a 2017 se totiž stavba stadionu téměř zastavila. Na konci února 2017 pak firma OHL ŽS, poslala fakturu na 22 milionů, které však nebyly k dispozici. V tu chvíli Jaroslav Faltýnek zakročil a obrátil se na tehdejší ministryni školství z ČSSD Kateřinu Valachovou a další lidi.

„Lobboval“ však u těch, které v té době odposlouchávala policie. Rozdělování dotací do sportu totiž policie vyšetřovala a později kromě dalších obvinila vlivné sportovní činovníky Miroslava Peltu, Miroslava Janstu či náměstkyni na Ministerstvu školství Simonu Kratochvílovou. Díky vyšetřovacímu spisu se tak dají Faltýnkovy kroky velmi přesně rekonstruovat.

„V té době běžely dotace podle nových pravidel, která byla čistě byrokratická. Kdokoli se mne na cokoli ptal, vždycky byl odkázán na úřední postup. Tak se to podle všeho stalo i u Faltýnka. Já konkrétně to neřešila,“ vzpomíná dnes bývalá ministryně Valachová.

Problém jejího vysvětlení je, že pro poslance je partnerem právě jen ministryně, které se poslanec může legitimně dotázat, a to při sněmovní proceduře – interpelacích.

Jak lze vydedukovat ze spisu vyšetřovatelů, Faltýnek ani tehdejší ministryně se touto legitimní cestou nevydali.

Ministryně požádala svou náměstkyni a dnes obžalovanou Simonu Kratochvílovou, aby se s Jaroslavem Faltýnkem sešla – 3. března 2017 v 10 hodin a dvě minuty jí posílá Faltýnkovo číslo a o sedm minut později Kratochvílová píše Faltýnkovi.

„Pěkný den, pane místopředsedo, paní ministryně Valachová mne pověřila dořešením několika záležitostí, sejdeme se příští týden? Navrhněte termín.“

Faltýnek obratem reaguje: „Můžeme prosím v úterý?“ píše Kratochvílové.

Schůzku si domluví na úterý 7. března ve 12 hodin u Faltýnka. „Dorazím za Vámi,“ píše Kratochvílová. Sejdou se pak podle všeho ve Sněmovně.

Den poté 8. března se ukazuje, že Faltýnka zajímaly rovnou dvě dotace – kromě té pro Černoška i jedna do Jeseníku, v jehož okolí má sněmovní činovník chalupu. A také to, že jednání nebylo idylické.

„Faltýnek na mne včera ječel, že mu nevyšel pos*anej Jeseník, a tak jsem se nedala, samozřejmě, a řekla jsem mu, že umím všechno, ale nemůžu obhajovat projekty, které už vypadnou na formální hodnocení,“ zachytila totiž v odposlouchávaném bytě policie, kde náměstkyně Kratochvílová převyprávěla svoji schůzku se šéfposlancem ANO Miroslavu Peltovi.

A když pak na závěr dodává „Tak jsem propojila starostu Jeseníku tady s tím mým mezičlánkem“, mimoděk popsala, v čem spočívá zásadní problém Faltýnkova „lobbingu“.

Dotace nesplňovala formální předpoklady, vysoce postavená státní úřednice Kratochvílová jí přesto pomáhala a předseda poslaneckého klubu vládního hnutí ji k tomu naváděl – dokonce použil slovní nátlak.

Když policie nyní podobné věci vyšetřuje, je trestní sazba za zneužití pravomoci úřední osoby úplně stejně vysoká jako za navádění. Tři až deset let a trestná je podle zákona i příprava.

Co sledovala policie: Ministryně Valachová píše své náměstkyni. Klíčové slovo: Faltýnek.

Náměstkyně Kratochvílová se objednala u Faltýnka, aby splnila jeho zadání, jak rozdělit veřejné peníze pro přátele.

Díky vyšetřovacímu spisu v kauze sportovních dotací je známo, že Jaroslav Faltýnek měl u náměstkyně Kratochvílové vyřídit ještě úkol plynoucí z Černoškových poznámek: „Prostějov olympijský – 30 mio.“

Jak mu napsal soused: „Prosím, pohlídej.“

Z odposlechů policisté slyšeli, jak náměstkyně Kratochvílová trochu kostrbatě vysvětluje, že na stadionu prostavěli více, než měli. Teď musí zaplatit DPH a další faktury. Peníze zkrátka potřebují nutně.

„Potom chtěl Prostějov samozřejmě, tak ředitelka toho krajského úřadu, co to celou dobu vyřizovala, rezignovala, protože je nový hejtman. Tak zas začíná od nuly, ale hlavně oni nechtějí zaplatit 32 mega, jenom prostě nevědí, kde to mají vzít, to DPH, co už prostavěli,“ říká v odposleších Kratochvílová a to opět Miroslavu Peltovi. Ten se s Černoškem zná, a tak obratem reaguje.

„To jako myslíš u Mirka Černoška?“ ptá se.

„No, no. Já ho mám za 104 mega,“ rychle odpovídá Kratochvílová. Pak se opraví: „140. Já to mám v rozpočtu všechno, všechno mám nachystaný.“

Pelta se ptá, jestli peníze mají proplácet.

„No jasně a ještě za minulej rok prostavěnejch 32 mega… no a Faltýnek… a kde to jako máme vzít?“ popisuje náměstkyně ministryně školství počínání dnešního předsedy poslaneckého klubu a druhého nejvýznamnějšího politika vládnoucího hnutí ANO.

Logická otázka samozřejmě je, proč to Jaroslav Faltýnek dělal. Odpověď poskytuje Miroslav Černošek, který si jeho služby objednal.

„Já jsem s panem Faltýnkem soused 32 let. Známe se z doby, kdy nikdo nevěděl, kde bude. To jediné, co vám potvrdím, je, že určitě za to lobboval, a myslím, že to bylo legální,“ tvrdí opět Černošek.

Na závěr je dobré poznamenat, že přesně za to, co udělal Jaroslav Faltýnek, policie stíhá Miroslava Peltu. Jaroslava Faltýnka v kauze vyslechla, při výslechu tvrdil, že si nic nepamatuje.

Miroslav Černošek dotaci dostal a Prostějov má olympijské centrum. Dalším dílem života Jaroslava Faltýnka se budeme zabývat v dalších textech.

Článek vznikl s přispěním Ondřeje Koutníka.

Reklama

Související témata:

Doporučované