Hlavní obsah

Digitální stopa straší protestující. Demonstranti z Hongkongu se bojí identifikace

Protestů v Hongkongu se zúčastnily miliony lidí.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Žádné příspěvky z demonstrací na sociální média, rouška přes obličej a lístky na vlak za hotové. V Hongkongu se demonstranti bojí o svou anonymitu.

Článek

Ani šifrovací aplikace Telegram nezabránila hongkongským úřadům, aby zatkli Ivana Ipa, administrátora konverzace, v níž se k demonstraci svolalo 30 tisíc lidí. Stále není jasné, jak se policii podařilo Ipa identifikovat, ten nyní čelí obvinění ze spiknutí za účelem narušování veřejného pořádku a z toho, že organizoval „útok“ na parlament a blokádu ulic.

Ip byl zatčen 11. června, v předvečer protestů. Tento incident upozornil demonstranty, což bývají zejména mladí lidé, na fakt, že technologie, která jim se svoláním akce pomohla, může vést i k jejich nalezení.

Ze strachu před zanecháním takzvaného digitálního otisku si proto mnozí aktivisté kupovali například lístky na vlak za hotovost místo bezkontaktní karty běžně pro nákup jízdenek používané. Na protestech také často zněly výzvy, aby si lidé nedávali příspěvky z místa na své sociální sítě, výjimkou nebylo ani pravidelné promazávání historie prohlížení a zákaz sdílení polohy. Na zprávu upozornil server NBC.

Účastníci si také zakrývali tváře rouškami. Obávají se totiž technologie na rozpoznávání obličejů, kterou používá Čínská lidová republika. Hongkong patří mezi zvláštní správní oblasti Číny, právě návrh zákona o vydávání podezřelých do nejlidnatější země světa spustil vlnu nevole.

Demonstranti se tak obávají, že informace, které na internetu zanechají, nebo o nich někdo zjistí, by mohly být v budoucnu použity proti nim. Pokud by navíc zákon byl schválen, hrozilo by jim setkání s čínským soudním systémem, který nemá ve světě tu nejlepší pověst. Anonymita a minimální digitální stopa je tak pro ně velmi důležitá.

Reklama

Související témata:

Doporučované