Hlavní obsah

Diktátoři by záviděli. Británie pomáhá spojencům čelit důmyslným kyberútokům z Ruska

Británie pomáhá spojencům před kyberútoky z Ruska.Video: Petr Juna, AP

 

Reklama

Britský ministr zahraničních věcí Jeremy Hunt uvedl, že Británie v posledním roce a půl pomohla více než 16 spojeneckým zemím v obraně proti ruským kyberútokům.

Článek

Podle šéfa britské diplomacie se Rusko snaží nabourat do kritických vládních infrastruktur a najít jejich zranitelná místa, která by mohlo využít ve svůj prospěch. Jako jednu ze slabin, na které se Rusko zaměřuje, označil Hunt demokratické volby. „V kybernetické době mají autoritářské státy způsoby, jak podkopat svobodné společnosti, které by jim záviděli diktátoři dob minulých. Znovu a znovu jsme viděli pokusy států zasahovat do demokratických voleb, často na dálku,” uvedl ministr zahraničí na konferenci NATO o kybernetické obraně.

Velká Británie prý za poslední rok a půl pomohla 16 spojeneckým zemím z řad Aliance a dalším mimo ní. V rámci této pomoci sdílela znalosti i technologie, které spřáteleným státům pomohly bránit se hackerským útokům z největší země světa.

Hunt ve svém projevu také připomněl ruské hackery „CyberBerkut“, kteří se snažili v roce 2014 narušit prezidentské volby na Ukrajině, nebo vměšování do prezidentských voleb ve Spojených státech, kde se měli Rusové snažit poškodit jednoho z kandidátů. „Nemůžeme si dovolit čekat, až se některému z našich protivníků podaří změnit výsledek voleb. Musíme jasně říci, že jakékoli kybernetické operace určené k manipulaci s volebním systémem jiné země a ke změně výsledků by porušily mezinárodní právo – a odůvodňují přiměřenou reakci,“ uvedl dále ve svém projevu.

Vztahy mezi Moskvou a Londýnem jsou napjaté zejména od minulého roku, kdy byli v Británii otráveni nervovým plynem Novičok bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. V reakci na tuto skutečnost vyloučil ostrovní stát téměř 150 ruských diplomatů.

Ruské zásahy do vnitřních záležitostí cizích států však řeší i jiné země. Obvykle se tato činnost spojuje s aktivitami takzvaných trollů, kteří působí na sociálních sítích a šíří dezinformace nebo zavádějící zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované