Hlavní obsah

Diktatura v Maďarsku? Pro současný stav už není slovo, říká politolog

Foto: Profimedia.cz

Premiér Viktor Orbán na poslední schůzi maďarského parlamentu.

Reklama

Viktor Orbán spoléhá na to, že Evropa má teď jiné starosti než zkoumat, co se děje s maďarskou demokracií, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog Dominik Héjj z univerzity UKSW a Středoevropského institutu v Lublinu.

Článek

O Maďarsku se teď píše jako o autoritářském státu, o první diktatuře uvnitř Evropské unie. Jak to tedy je? Jak ten přijatý zákon o boji s koronavirem maďarský systém mění?

O autoritářství v Maďarsku slýcháme už deset let. Mnoho publicistů si nenechalo volný prostor pro gradaci. Jestliže jsme měli hned v roce 2010, 2011 a 2012 změny na ústavním soudu, které v zásadě úplně omezily jeho fungování, objevily se už tehdy texty o tom, že je to diktatura, autoritářství a tak dále.

Teď máme nový zákon schválený v úterý, který skutečně pozastavuje činnost parlamentu, zmocňuje vládu k vládnutí prostřednictvím dekretů. Co tím pádem je teď Maďarsko? Výrazy jako diktatura a autoritářství se používaly pro menší věci, teď už pro to slovo nemáme.

O tom, co nový zákon obsahuje, se dočtete také zde:

Mluvil jste o odstavení parlamentu. Je tedy úplně mimo hru?

Ten zákon je zcela jistě využitím koronaviru k celkovému převzetí kontroly nad státem a k realizaci svojí vize, na sto procent a bez omezení. Ministryně spravedlnosti Judit Vargová se brání tím, že parlament může kdykoliv pověření vládnout dekrety zrušit. Jenže v tom je ten paradox: strana Fidesz má ústavní většinu a právě jen ústavní většinou jde to pověření zrušit. A navíc někdo musí svolat parlament, to ale určitě jeho předseda neudělá, protože je z Fideszu.

Pokud se parlament nemůže sejít, schází se jen předseda se šéfy poslaneckých klubů, ale to není grémium, které může rozhodovat. Pokud se vůbec sejdou, při většině, kterou má v parlamentu Fidesz, by to stejně nemělo žádný význam. Fidesz má ústavní většinu, neměl by ji jen tehdy, pokud by byli někteří poslanci v nucené karanténě.

Foto: Profimedia.cz

Patrola maďarské vojenské policie v budapešťské tržnici.

Nouzový stav, který teď platí, je paralelní k nouzovému stavu, který už v Maďarsku běží pět let a na území celého státu čtyři roky. U něho byla důvodem masová migrace. I když už žádná krize nebyla, parlament každý půlrok hlasy Fideszu prodlužuje jeho platnost.

Tyhle nouzové stavy se ničím neliší. Lze pozastavit platnost některých zákonů či jejich částí, v každém z těch nouzových stavů jde zrušit část jednoho zákona, ale na základě různých důvodů: polovinu na základě toho důvodu a druhou polovinu na základě jiného.

Opozice a média, která píšou o vládě kriticky, zmiňovaly, že nějaká změna zákona byla potřebná, protože stát ani současné maďarské krizové zákony prostě nebyly na koronavirovou krizi připravené. Do jaké míry je to pravda?

Konkrétní právní režim je vymyšlený v ústavě, kterou si prosadil Fidesz. Vláda ale nemusela přerušovat činnost parlamentu, protože mohl takové protikrizové zákony schválit. Zákon, který schválil Fidesz v pondělí, má tři strany a není v něm ani slovo o pomoci podnikatelům či nemocnicím, ale stojí tam, že se parlament nebude scházet, že je to na neomezenou dobu a že ústavní soud má pracovat bez přerušení a že se omezuje samospráva.

O ekonomické pomoci tam není nic. Fidesz dokonce ani do parlamentu neposlal návrh hospodářské pomoci, o kterém mluvil. To všechno půjde přes dekrety. Ten pondělní zákon vůbec nic nevysvětluje.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z předposlední schůze maďarského parlamentu, která se konala 23. března.

Co se teď v Maďarsku bude dít?

Orbán bude zcela jistě vládnout pomocí dekretů, na což má teď plné právo, a první, který vydá, se bude týkat ekonomiky. Je to hra na takový právní relativismus, který spočívá v tom, že z Německa bude znít tvrdá kritika, ale německé firmy budou v Maďarsku zároveň největším příjemcem hospodářské pomoci, protože Němci jsou v zemi největším investorem. Bude hodně slov o tom, že to není možné, že to porušuje všechny normy, ale z druhé strany se Mercedes z Maďarska nestáhne.

Proto si myslím, že prvním krokem bude ekonomický balíček, který má lidem ukázat, že vláda jednoho je rychlejší forma, protože se není třeba s nikým dohadovat: ode dneška máte odklad splátek a tak dále, je hotovo. Tím se budou zabývat.

Nevíme, jak dlouho to bude trvat, přinejmenším asi do konce tohoto roku. V sázce budou parlamentní volby v roce 2022, zdají se sice daleko, ale vzhledem k tomu, že parlament teď nebude pracovat, tak daleko nejsou.

Co v téhle nové situaci může dělat opozice?

De facto nic. Určitě se budou pokoušet o svolání schůze parlamentu, ale smrtnost na COVID-19 je v Maďarsku poměrně vysoká, proto je možné, že se bude tvrdit, že se parlament nemůže sejít, a opozici zůstanou jen média, která nejsou vládní. Nebudeme si lhát, zásah takových médií je Budapešť a nic víc.

Opozice v pondělí hlasovala proti vlastnímu odstavení, protože podle mě je možné od pondělí říkat, že je v Maďarsku částečně odstavená i opozice.

Zmínil jste média, těch se týká nové ustanovení o možnosti pětiletého trestu za „koronavirové fake news“, doslova za zveřejnění nepravdivé informace, jež by znepokojila veřejnost nebo mařila úsilí vlády chránit lidi. Jak to s médii teď vypadá?

Na jednu stranu je to dobrý zápis, ale jen v zemi, kde panuje plná důvěra ve veřejné instituce a ve svobodu a pluralismus médií, že novináře nikdo neovlivňuje, média nezavírá a necenzuruje. V takové zemi by takové ustanovení mělo smysl.

Ale v Maďarsku není pochyb o tom, že to bude další krok k cenzuře a omezování svobody médií. Zatím si asi neumíme představit, do jaké míry, a je to těžké odhadovat.

Foto: FB: Gergely Karácsony

Budapešťské hotely v osm hodin večer na znamení solidarity s postiženými koronavirem rozsvěcují symbolický nápis 4U - Pro vás.

Podporují všechna tahle opatření sami Maďaři?

Maďaři podporovali to, aby se prodloužil stav nouze, tedy ten, ve kterém má sice vláda posílené kompetence, ale parlament její kroky každých 15 dní posuzuje. Nikdo se Maďarů neptal na to, jak má vypadat ten současný systém, který pozastavuje demokracii. V průzkumu proorbánovské agentury se postavila otázka tak, aby se to příliš nezvýraznilo.

Příznivci Fideszu to určitě podpoří, protože v mimořádné situaci jsou potřeba mimořádné prostředky. Voliči opozice také podporovali, aby se prodloužil nouzový stav, zcela určitě ale nepodporovali, aby vypadal tak, jak teď vypadá.

Jaká se očekává reakce od Evropské unie? Už minulý týden zaznělo, že situaci monitoruje. Rada Evropy poslala Orbánovi dopis s výtkami, on jí svérázně odpověděl.

Podle toho, co pozoruji, si evropské instituce teprve vytváří postoj a situaci analyzují. Fidesz ale spoléhá na to, že má Evropská unie větší starosti než Maďarsko, tedy stále brexit a především koronavirus, a že Fideszu odpustí. Je to velký test pro instituce, protože v situacích, kdy umírají lidé, jsou přirozeně závažnější problémy než diktatura v Maďarsku. A na to Orbán spoléhá.

Reklama

Související témata:

Doporučované