Hlavní obsah

Díky Angelině jsem si zahrál s Bradem Pittem, říká srbský herec a komik Nikola Đuričko

Nikola Đuričko v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Lukáš Šereš

 

Reklama

Nikola Đuričko asi není jméno, které by rezonovalo každým. Na Balkáně je ale tento srbský herec modlou, i díky jeho spolupráci s Bradem Pittem nebo Angelinou Jolie. Do Prahy přijel se svou nejnovější stand-up comedy show a s přehledem vyprodal pro místní komunitu „Jugoslávců“ velký sál Městské knihovny v Praze.

Článek

„Mám dvě děti, dcerku a syna. Teď už jsou celkem velcí. Čtrnáct a devět let. Ale když byli menší, tak jsem je uspával a vyprávěl jim různé příběhy na dobrou noc. Když si to člověk vezme, tak je to skoro tři tisíce příběhů nebo písní, které je třeba přednést každý večer. Vyprávěl jsem jim o všem, co jsem doposud znal a neznal. Pak jsem si musel začít mnohé vymýšlet. Tak mě to chytlo, že jsem si z toho dělal seriály jako v Netflixu. Například dvanáct epizod, kde se vše odehrává, ale není tam nic děsivého. Vše je něžné a příjemné, jak by bylo pro děti ideální,“ říká Nikola Đuričko v úvodu vystoupení.

Se svou stand-up show objel kromě zemí bývalé Jugoslávie i velkoměsta v rámci Severní Ameriky. I přes výborný zážitek narazil i tam na ukázky etnické nevraživosti: „Když dojde na absurdity, tak Chorvati nechtějí sedět se Srby, Srbové s Bosňáky, Bosňáci s Makedonci. Ti zase nemusí Černohorce, kteří hlavně nemusí Albánce. A ti do toho vlastně nenávidí všechny ostatní. Ale to je totálně hloupé. Jsme tak malá komunita, že je to úplně zbytečné. Všichni jsme měli pocit, že Jugoslávie byla veliká země, ale bohužel. Turecko má, pokud si dobře pamatuji, přes sedmdesát milionů obyvatel. Jugoslávie měla kolem čtyřiadvaceti.“

Mezi aktuální mezinárodní herecké spolupráce Nikoly Đurička patří seriál BBC Informer, holandský seriál Hollands Hoop nebo seriál Génius o Albertu Einsteinovi. Značnou zásluhu na tom má Angelina Jolie. Ta Nikolu katapultovala do první ligy díky roli v jejím režijním debutu z roku 2011 jménem V zemi krve a medu, stojícím na milostném příběhu v době války v Bosně. Brzy následovalo Angelinino doporučení pro snímek Světová válka Z, kde si Nikola zahrál po boku Brada Pitta menší roli pilota.

„Oba jsou úžasní lidé. V první řadě jsem byl unesený jejich osobnostmi a následně i jejich nejen odbornými hereckými kvalitami. Když s nimi člověk pracuje, tak má pocit, že je obklopuje určitá aura, že nic není nemožné a na všechno existuje řešení. Angelina mi osobně hodně pomohla v rámci dalších pracovních nabídek. Mezi nimi byla i ta obrovská příležitost ve snímku World War Z. S oběma jsem si následně moc užíval debaty o práci, životě a všem možném,“ vzpomíná Đuričko.

Celý rozhovor najdete v úvodním videu. Je součástí magazínu Slavní, který Televize Seznam vysílá každé úterý od 21 hodin.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované