Hlavní obsah

Díky milionům „estébáků” se režim snaží zamezit jakékoliv zmínce o masakru, říká Etzler

Tomáš Etzler o čínském systému tajné policie a udavačů.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak funguje systém tajné policie, popisuje ostřílený reportér, který v Číně strávil léta.

Článek

„Čínský režim má miliony ‚estébáků’ a spolupracovníků režimu, kteří udávají vlastní sousedy, sledují, co dělají lidé v jejich okolí a dnes už mají ‚práskače’ i v zahraničí – třeba mezi čínskými studenty na zahraničních univerzitách,” říká Tomáš Etzler, který působil jako válečný zpravodaj CNN v Iráku nebo v Afghánistánu a také jako stálý zpravodaj České televize v Číně.

„Před deseti lety se začaly v Číně zavádět kamerové systémy po celé zemi. Umístili stamiliony kamer na ulicích, ve vlacích, na nádražích, v autobusech, v obchodních domech – a tyto kamery mají software, který rozpoznává tváře – a to vše slouží ke kontrole vlastních obyvatel i třeba sledování cizinců, kteří přijedou do Číny. Takže když přijede na letiště cizinec, tak naskenují váš pas a díky tomuto systému mohou monitorovat veškerý jeho pohyb po Číně,” popisuje bezpečnostní opatření během 30. výročí masakru na náměstí Nebeského klidu Etzler.

„Všechno, co by mohlo vrhnout špatné světlo na čínskou komunistickou stranu, se totiž snaží režim potírat. A dělají to tak, že zakazují novinářům pracovat. Sledují je. A když teď budou velké mezinárodní televizní stanice informovat o 30. výročí událostí na náměstí Tchien-an-men, tak bude jejich vysílání zablokováno,” říká Etzler.

Reklama

Doporučované