Hlavní obsah

Díky ventilátorům vydělává miliardu denně. Jak si stojí Češi?

Král ventilátorů ze Singapuru.Video: Jan Marek, AP, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Nejbohatší člověk Singapuru spoluvlastní firmu vyrábějící zdravotnické vybavení. Její ventilátory kupuje asi stovka zemí po celém světě, díky čemuž bohatne tempem bezmála jedné miliardy korun za den.

Článek

Jenom letos se jmění Li Xitinga nafouklo bezmála o polovinu - v přesném poměru k předchozí částce o 47 procent, uvádí magazín Business Insider.

V dolarech si nejbohatší člověk v Singapuru přilepšil o 4,3 miliardy, což v přepočtu na českou měnu činí zhruba 110 miliard korun a vydělením této částky 114 letos uplynulými dny vychází, že vydělával skoro jednu miliardu korun denně.

Letošní hospodaření Li Xitinga.

Přeskočil šedesát miliardářů. Kupuje od něj stovka států

Majetek ke dnešnímu ránu, totiž 13,5 miliardy dolarů, ho v žebříčku nejbohatších lidí planety agentury Bloomberg od začátku roku vyšvihlo nejmíň o 60 příček na 90. místo.

Za úspěch podle deníku South China Morning Post vděčí firmě vyrábějící zdravotnické vybavení, kterou zakládal a momentálně jí také šéfuje. Na jeho ventilátory čeká asi 100 zemí, jen do Itálie má prý poslat 10 tisíc kusů.

Úspěch miliardářovy firmy.

Firma se díky objednávkám zhodnotila o půlku

Cenu za jeden vitálně důležitý přístroj společnost nezveřejnila, na burze ale zhodnotila své akcie už o 50 procent. Otázkou je další vývoj.

Ještě v půli března byl Singapur v boji s nákazou příkladem. Přísná vládní opatření držela případy na necelých třech stovkách. Teď jich má země přes 12 tisíc, nehlídala totiž zahraniční pracovníky a noclehárny, ze kterých přišla druhá a početnější vlna. Ekonomičtí migranti podle listu Guardian tvoří až 60 procent infikovaných.

Situace v Singapuru.

Česká pojistka z Třebíče

V Česku je pro takový případ záloha a singapurská není. V Třebíči by se v příštím týdnu měla rozjet sériová výroba plicních ventilátorů CoroVent. Čeká se jen na poslední potřebné povolení od Ministerstva zdravotnictví, uvedl pro agenturu ČTK jednatel tamní skupiny MICo Group Jiří Denner.

Za vývojem přístrojů výhradně proti nákaze stojí společný projekt Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a iniciativy technologických firem a nadšenců COVID19CZ, do kterého se zapojil třebíčský podnik Dawell.

Vynalézavost a solidarita

Na prvních sto kusů sháněla skupina 10 milionů korun prostřednictvím crowdfundingu. Za 20 hodin vybrala dokonce o dva a půl milionu víc. Sbírku tak zastavili, a to i kvůli zamýšlené podpoře ze strany státu.

Třebíčský zázrak.

Poptávku má třebíčské uskupení asi už na šest tisíc strojů, a to třeba i z Itálie, Španělska, Německa nebo Jordánska. Podle Dennera je ale prioritní dodávka 500 přístrojů pro Česko. Asi 180 kusů žádá 12 tuzemských nemocnic.

Od konce května chce MICo Group vyrábět až dva a půl tisíce přístrojů týdně. Za kus bude skupina od tuzemských zákazníků chtít 160 tisíc korun. Běžná cena se přitom pohybuje od 600 tisíc do jednoho a půl milionu.

Cena ventilátoru by mohla být o pětinu vyšší. Nižší je proto, že některé firmy jako například i žďárský Del dodávají součástky zdarma - znovu se tak ukazuje česká vynalézavost a solidarita.

Reklama

Doporučované