Hlavní obsah

Díla malíře Joži Uprky by mohla být vystavena v Paříži

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Díla malíře moravského Slovácka a představitele pozdní secese Joži Uprky (1861 - 1940) by příští rok mohla být vystavena v Paříži.

Článek

„Výstava by se měla uskutečnit v Českém centru, k vidění by tam měly být asi čtyři desítky Uprkových obrazů,“ řekl spoluzakladatel Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti a kurátor stálé expozice Petr Vašát.

Uprkova díla pro výstavu by vybrali odborníci. „Budeme se snažit, aby to byly ty nejvýznamnější věci,“ uvedl Vašát, podle kterého nepůjde jen o díla z uherskohradišťské galerie.

Letos uplynulo 80 let od Uprkova úmrtí, příští rok to bude 160 let od jeho narození. Malíře v roce 1902 navštívil v jeho sídle v Hroznové Lhotě francouzský sochař Auguste Rodin. „Uprka by výstavou v Paříži symbolicky Rodinovi návštěvu vrátil,“ uvedl Vašát. Na výstavě by mohly být i věci z Rodinova muzea, například dosud nezveřejněné fotografie z Rodinovy návštěvy u Uprky.

Výstava v Paříži by se měla uskutečnit na jaře, pokud by vznikly komplikace například kvůli pandemii koronaviru, je záložním termínem podzim. Podle Vašáta by se při výstavě mohla konat i prezentace Slovácka a Zlínského kraje, představit by se tam mohly například folklorní soubory.

Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti nabízí na ploše 1200 metrů čtverečních 150 obrazů. Uprkova tvorba je spojena především s rodným Slováckem, věnoval se slováckému venkovu a folkloru, delší dobu žil a tvořil také na Slovensku, studijně pobýval například v Paříži a Dubrovníku. Bývá řazen mezi autory pohybující se na rozhraní romantického historismu a secesního dekorativismu. Světově proslulými jsou jeho obrazy Jízda králů a Pouť u svatého Antonína.

Reklama

Doporučované