Hlavní obsah

Dilema ČSSD: „Buď s Babišem ve vládě, nebo křičet u popelnic vedle Sněmovny“

Bohuslav Sobotka je politicky unavený. Utržil hodně ran a bylo těžké to unést, říká Jan Birke.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

I se sedmi procenty je potřeba hájit a rozšiřovat dobyté území, popisuje poslanec ČSSD strategii při vyjednávání o vládě s hnutím ANO.

Článek

„Andrej Babiš vítězstvím ve volbách vyhrál první kolo, ale v tom druhém (sestavování vlády, pozn. red.) nevítězí. Pokud nepřistoupí na ďábelskou koalici s KSČM a SPD, tak mu nezbývá moc možností,“ říká poslanec ČSSD a bývalý místopředseda strany Jan Birke.

Sociální demokraté zároveň řeší to, jak velkou překážkou je pro ně minulost Andreje Babiše a jeho trestní stíhání.

„Vadí mi StB a jeho komunistická minulost. I to, jak komunikoval s naším bývalým premiérem. Přesto patřím k těm, kteří by do vlády šli,” popisuje Birke a dodává, že poslední slovo bude mít stranické referendum. Argumentuje tím, že jen v kabinetu bude strana víc vidět a dokáže prosazovat svůj program.

Jak chtějí sociální demokraté vyjednat pojistky, aby je ANO ve vládě neválcovalo? Dokážou přesvědčit expremiéra Sobotku, aby podpořil vstup ČSSD do Babišovy vlády? Je nový předseda Jan Hamáček dost charismatický, aby po sedmiprocentním volebním debaklu straně zajistil ztracenou přízeň voličů? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované