Hlavní obsah

Dilema Pirátů. Bartoš nemůže být ministr i poslanec, řeší na fóru

Foto: Profimedia.cz

Pokud se šéf Pirátů Ivan Bartoš stane novým ministrem pro místní rozvoj, nejspíš složí poslanecký mandát, aby nekumuloval funkce.

Reklama

Členové Pirátské strany začnou v pátek hlasovat o účasti ve vládě. Část základny by nesla nelibě, pokud se Ivan Bartoš stane ministrem a ponechá si poslanecký mandát.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Eliminace souběhu funkcí je jedním ze základních pilířů,“ píší Piráti na svých webových stránkách. Vlastní pravidla je paradoxně mohou připravit o jedno ze čtyř poslaneckých míst v nové Sněmovně.

Dilema se mimo jiné týká šéfa strany Ivana Bartoše. V kuloárech se o něm hovoří jako o novém ministrovi pro místní rozvoj. Prosazovat má jeden z pilířů pirátské politiky - digitalizaci státní správy. Jenže stranické stanovy zavrhují kumulaci funkcí. Podle pravidel by tak měl složit poslanecký mandát.

Tím se však Pirátům oživí povolební „kroužkovací šok“. Bartoš kandidoval jako jednička v Ústeckém kraji. Také tam jeho spolustraníky na kandidátce přeskákali koaliční Starostové. Bartošovou náhradnicí je díky 8450 preferenčním hlasům starostka města Trmice Jana Oubrechtová.

Jako nový ministr by tak Bartoš měl nelehké rozhodování: Buď složením mandátu oslabit už tak málo početný pirátský poslanecký klub, nebo porušit vlastní stranickou disciplínu. „Tuhle situaci řešíme. Pokud by Ivan přešel do vlády, je to problém,“ přiznal jeden z vlivných Pirátů, který si nepřál uvést jméno.

Bartoš na dotaz Seznam Zpráv zatím nereagoval.

Další členové vedení přiznávají, že otázku probírají. „V souladu s politikou naší strany od založení - nemělo by to být pro naše stranické nominanty přípustné,“ sdělila europoslankyně Markéta Gregorová.

„Jedním z našich dlouhodobých cílů je, aby se nekumulovaly funkce. V koaliční smlouvě je řešení institutu klouzavého mandátu, což bych považoval za ideální cestu,“ dodal místopředseda Vojtěch Pikal.

Zákon o klouzavém mandátu pochází právě z pirátské dílny. Spočívá v tom, že ministra-poslance nahradí ve Sněmovně další člověk z kandidátní listiny. A pokud dotyčný ve vládě skončí, může se do dřívější poslanecké role vrátit.

Ač nový legislativní prvek schválila předchozí Sněmovna, v Senátu zatím oporu nemá. A i kdyby dostal zelenou, bude se vztahovat až na další volební období, takže současné pirátské dilema neřeší. „Pravidlo nekumulací vnímám velmi intenzivně a samozřejmě se o tom bavíme. Je to princip, s nímž je naše strana srostlá. V řádu jednotek dnů budeme členy informovat, jak situaci vyřešíme,“ sdělil pro Seznam Zprávy místopředseda strany Radek Holomčík.

Ať Bartoš přenechá ministerský post jinému

Piráti přitom podle vlastních regulí v celostranickém hlasování mají do pondělí rozhodnout, zda kývnou na vstup do vlády. A právě otázka hromadění funkcí teď na pirátském internetovém fóru rezonuje. „Bohužel již delší dobu ctíme nějaká pravidla a nemůžeme na ně rezignovat, protože se nám v aktuální situaci zrovna nehodí,“ napsal třeba jihomoravský člen Pirátů Šimon Fouček.

Jiní Bartošovi radí, ať místo ve vznikajícím kabinetu Petra Fialy přenechá jinému pirátskému kolegovi. „Ministerské místo může zaujmout jiný schopný Pirát, který není poslanec. Zodpovědná práce pro občany a nejen sezení na židli vyžaduje v obou případech full-time nasazení,“ vyjádřil se třeba Vojtěch Sázel z táborského místního sdružení.

Někteří členové upozorňují, že vyřešení situace rozhodne o jejich volbě pro (ne)účast ve vládě. „Stále věřím, že pro naši účast neobětujeme jeden z našich základních principů, a to obzvláště v případě, kdy existuje snadné a jednoduché řešení. Pro mě bude popření zákazu nekumulace důvodem k hlasování proti přijetí koaliční smlouvy,“ sdělil třeba pražský člen František Doseděl. Také on za jednoduché řešení považuje, že Ministerstvo pro místní rozvoj povede jiný Pirát než Bartoš.

Kumulace funkcí by se týkala také Jakuba Michálka, který má v kabinetu dostat na starost legislativní záležitosti. Ve Středočeském kraji, kde kandidoval, je situace pro Piráty příznivější. Michálkovou náhradnicí je kandidátka Pirátů Eva Tylová.

V jednom z diskuzních vláken členové fóra ohledně hromadění funkcí hlasují. Pro čtyřicet procent členů je kumulace funkcí ministra a poslance nepřijatelná. Možnost zvolilo nejvíc hlasujících.

Foto: Seznam Zprávy

Aktuální kandidáti na post ministra.

Piráti jsou posledním článkem pětikoalice, který společnému vládnutí ještě nedal zelenou. Předsednictvo pověřilo Bartoše podpisem koaliční smlouvy. Zda však strana do vlády skutečně vstoupí, rozhodnou jednotliví členové na konci týdne v referendu. Po rozpravě členů fóra bude následovat hlasování. „Začne v pátek v deset hodin ráno, skončí v pondělí v deset večer. V průběhu rozpravy může fórum rozhodnout, že chce otázku projednávat déle. Pak by se verdikt o týden protáhl, zatím však platí pondělí,“ vysvětlil Pikal.

Ani členové nejužšího vedení zatím nechtějí příliš komentovat, zda vstup do Fialovy vlády podpoří. Názory chtějí nejdřív prezentovat na Pirátském fóru. „K rozhodnutí chceme dospět diskuzí se členy, ne mediálním tlakem na kolegy,“ dodal Holomčík.

Reklama

Doporučované