Hlavní obsah

Dillí hlásí pohotovost. Z města se kvůli smogu stala plynová komora

Kvůli smogu v Dillí úřady omezí vyjíždění automobilůVideo: AP

 

Reklama

Smog trápí indickou metropoli už několik dnů. Letiště omezuje provoz, do města nesmí nákladní automobily.

Článek

Indická metropole vyhlásila pohotovost kvůli dlouhodobě znečištěnému ovzduší. Nově platí zákaz vjezdu nákladních automobilů a stavebních prací. Smog se nad Dillí drží třetím dnem a kvalita vzduchu se nepřestává zhoršovat. Ve středu úřady až do konce týdne nechaly uzavřít školy. Problémy jsou také v sousedním Pákistánu.

Podle agentury Reuters jsou hlavními příčinami smogu v Dillí emise z automobilů, prach ze staveb a pálení zbytků zemědělských plodin. Tyto podmínky nastávají každoročně, avšak letos situaci podle meteorologů zhoršilo bezvětří.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2014 označila Dillí za nejznečištěnější město světa. Starosta město označil dokonce za plynovou komoru. Hodnoty koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, měří také americké velvyslanectví: dnes ráno zaznamenalo nejprve 591 mikrogramů na metr krychlový, o hodinu později už 608 mikrogramů. WHO udává jako denní bezpečnou průměrnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový.

Hodnota PM 2,5 je míra pro částici třicetkrát jemnější než lidský vlas. Tyto částice mohou být vdechnuty hluboko do plic a vyvolat infarkt, mrtvici, dýchací potíže a přispět k rakovině plic.

Stále více obyvatel Dillí si stěžuje na bolesti hlavy, kašel a pálení očí. Mnozí nevycházejí ven a jinak rušná část metropole je vylidněná. Přibývá kritika na adresu úřadů za to, že situaci neřeší. Ministr pro životní prostředí Harš Vardhan reagoval prohlášením, že centrální vláda udělá maximum, aby kvalitu vzduchu v hlavním městě zlepšila.

Do Dillí dočasně nesmí vjíždět nákladní vozy s výjimkou aut vezoucích základní zboží. Na čtyřnásobek byl zvýšen parkovací poplatek, což má lidi přinutit využívat veřejnou dopravu.

Odborníci ale tvrdí, že tato opatření nepřinesou rychlou změnu. „Nad námi je takový mrak, že na jeho vyčištění by byl potřeba umělý déšť nebo něco podobného,“ řekl lékař Vivek Nangia z plicního oddělení dillíské nemocnice Fortis.

Z dostupných záběrů je patrné, že zemědělci v okolí Dillí začali vypalovat strniště na sklizených polích. Ve státech Paňdžáb a Harijána, které jsou v blízkosti metropole, se před zimním setím pravidelně pálí tuny zbytků zemědělských plodin z minulé úrody. Podle úřadů nelze zemědělcům, již patří k významné části voličů, tuto praxi zakázat, pokud jim nebude k vyčištění polí nabídnuta patřičná technika.

Reklama

Související témata:

Doporučované