Hlavní obsah

Dílny a pozemky znovu do škol? Způsob, jak zachránit v Česku řemesla, nebo návrat do minulosti?

Duel: zavést znovu do škol předmět Dílny a pozemky?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Okopávání záhonků nebo výroba poličky. Tak si asi vybavíme předmět „Dílny a pozemky”. Teď by se znovu měl vrátit povinně do rozvrhu škol - a to v horizontu dvou let. Dohodla se na tom Asociace středních a menších podniků a živnostníků s premiérem Andrejem Babišem. Firmy si od toho slibují, že to děti opět přivede k řemeslu a vrátí mu prestiž. Podle kritiků je to ale spíše cesta do minulosti a upozorňují, že školy nejsou nafukovací.

Článek

Jde tedy o dobrý nápad? A nemohou dílny děti naučit naopak ovládat moderní technologie?

To je téma dnešního Duelu. Ve studiu Televize Seznam debatují Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a ředitel společnosti SCIO Ondřej Šteffl.

Na legislativním postupu vedoucímu k zavedení praktické výuky na základních školách, tedy opětovnému povinnému zařazení dílen a pozemků do výuky, se minulý týden dohodli zástupci Rady řemeslných cechů s předsedou vlády v demisi Andrejem Babišem (ANO). Po jednání to novinářům řekli Babiš a předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

„Zařazení dílen a pozemků je těsně před finalizací, do dvou let by se to mohlo uskutečnit,” uvedl Havlíček. Ve střednědobém horizontu by se podle něj mělo nastartovat také takzvané duální vzdělávání, tedy propojení školy s praxí. Dohoda padla rovněž o vytvoření systému mistrovských zkoušek.

„Zákon je téměř v závěru, je ještě do něj potřeba dostat mistrovskou zkoušku,” dodal Havlíček s tím, že jejím garantem by byly řemeslné cechy.

Tato legislativní opatření by měla podle Havlíčka pomoci vyřešit aktuální nedostatek kvalifikované pracovní síly. Upozornil v této souvislosti na dvoutřetinový úbytek učebních oborů, který ve stavebním a nábytkářském průmyslu činil za posledních 12 let až 80 procent.

„Domluvili jsme se na konkrétním postupu. Zavedení mistrovské zkoušky by bylo pozitivní pro všechny. Propojení vzdělávání s praxí určitě chceme,” doplnil Babiš. Nedostatek pracovníků je podle něj největším problémem českého hospodářství.

Reklama

Doporučované