Hlavní obsah

Dílo ďáblovo! Duchovní v Afghánistánu brojí proti tetování, to je teď v zemi v módě

Svět bez obalu: Dílo ďáblovo! Duchovní v Afghánistánu brojí proti tetování, to je teď v zemi v módě.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Někteří islámští duchovní tvrdí, že korán tetování zakazuje. V každém případě v Afghánistánu si z tohoto zákazu nic nedělají.

Článek

Tatéři v Kábulu potvrzují, že zažívají velký nárůst poptávky po svých službách. A to především mezi mladými Afghánci. Například herečka Zaínáb Šahídí se zamilovala do amerického seriálu Hra o trůny. A rozhodla se, že si nechá na ruku vytetovat draky.

Slova některých duchovních, že je to proti koránu, vážně nebere.

A podobně i tatéři. Připomínají, že tetování je tu historickým zvykem: Obličej si nechávaly potetovat paštúnské ženy. Byť tato tradice už v Afghánistánu zanikla.

Reportéři RFE/RL o rostoucí zálibě v tetování mluvili s místními duchovními. Jeden jim na kameru popsal, proč považuje praktiku za protiislámskou: „Ďábel nařizuje svým následovníkům, aby změnili svůj vzhled – svoje tělo, které jim bylo Bohem věnováno. Tetování je příkladem takovéto změny.“

Oslovený tatér však takovou interpretaci odmítá. „Díkybohu, jsem muslim a také já jsem četl korán. Četl jsem, co je v něm Prorokem napsáno a není tam nic, co by bylo proti tetování. A to ani v koránu, a ani Prorok o tom nikde jinde nic nepíše. Duchovní tvrdí, že to je zakázáno. Ale ono to zakázáno není,“ krčí rameny ve svém obchůdku v Kábulu.

Reportáž si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Svět bez obalu, který v premiéře vysílá Televize Seznam každou neděli ve 22:20.

Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Reklama

Doporučované