Hlavní obsah

Nejdřív gorily, pak lední medvědi, až pak se ptejte na pandu, říká šéf pražské zoo

Miroslav Bobek v rozhovoru vysvětluje i rekordní návštěvnost pražské zoo a srovnává situaci s dobou před povodní v roce 2002.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Miroslav Bobek, ředitel pražské zoologické zahrady, přijal Výzvu Jiřího Kubíka. V rozhovoru promluvil mimo jiné o rekordní návštěvnosti, pozůstatku ničivých povodní i výstavbě nových pavilonů: „Můžeme začít připravovat pavilon pro pandy velké.“

Článek

Získat pandu velkou, celosvětový symbol ochrany přírody, je věc prestiže pro každou zoologickou zahradu. Ta pražská se o její získání z Číny, což je podmíněno velkým diplomatickým úsilím, snaží už několik let.

Miroslav Bobek v rozhovoru popisuje, že teď - když zoo uzavřela architektonickou soutěž na výstavbu pavilonu pro pandy - se jednání dostala na nejvyšší úroveň, tedy jednání mezi hlavami obou států.

„Pak bychom měli být vyrozuměni, že čínská strana nás posílá vyjednávat s konkrétním ministerstvem a že jsme přiděleni té a té zoologické zahradě nebo chovné stanici pand,“ říká Bobek a dodává, že jednání pak mohou probíhat celkem rychle.

V rozhovoru se dozvíte i to, co všechno hraje roli v „pandí diplomacii“ a proč se na Česko vztahují vyšší nároky na chov pand než například ve vídeňské zoo, kde smečka pand žije v zastaralém vykachlíkovaném pavilonu.

V další části rozhovoru se dozvíte, jaké jsou další plány na rozvoj zoo v Praze Troji, jak se zde mění životní podmínky zvířat a jak velkým problémem jsou zařízení, která se označují jako kontaktní zoo, zvířata tam žijí v nevyhovujících podmínkách a nikdo s tím nic nedělá.

Na záznam rozhovoru se podívejte ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované