Hlavní obsah

Diplomacie řeší problém: Kdo pojede za Česko na summit NATO

Andrej Babiš a Miloš Zeman.

Reklama

Tradičně jsou to prezident i premiér, ale tentokrát díky hlasování o důvěře vlády ve Sněmovně určitě nestihnou celý program summitu.

Článek

Týden před summitem NATO, na který se může přenést současný obchodní konflikt kvůli clům mezi USA a Evropou, není jasné, kdo bude na vrcholné schůzce zastupovat Česko.

Tradičně jsou to prezident i premiér, ale Miloš Zeman a Andrej Babiš tentokrát určitě nestihnou celý program summitu.

Hlavní komplikací je termín – středa 11. července, na kdy je zahájení dvoudenního jednání v novém ústředí NATO v Bruselu už dlouho naplánované. Jenže ve stejný den se rozhodl Andrej Babiš jít požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru pro svou druhou vládu.

Kvůli této komplikaci se sešli úředníci z Kanceláře prezidenta republiky, Úřadu vlády a ministerstev zahraničí i obrany.

Video: Jak Miloš Zeman jmenoval Babišovu druhou vládu.

Záznam ze jmenování druhé vlády Andreje Babiše na Hradě.Video: Seznam

Nabitý den 11. července

„Summit NATO bude zahrnovat čtyři jednání na úrovni nejvyšších představitelů států a vlád a dvě jednání na úrovni ministrů zahraničí a obrany,“ říká náměstek ministra zahraničí Ivo Šrámek.

Všichni čtyři budou ale zrovna sedět ve Sněmovně.

Prozatím je jasné jediné, že první den bude Česko zastupovat prezident Miloš Zeman.

Toho museli v Bruselu omluvit z účasti na dopoledním neformálním setkání, kdy je pro státníky naplánovaná prohlídka nového sídla aliance.

Prezident se totiž dopoledne ještě před odletem chystá do Sněmovny, kde chce vystoupit s projevem na podporu Babišova kabinetu. Mluvit začne zhruba v 9:30 hodin, odletět z Prahy do Bruselu musí nejpozději v 11:30, aby v Bruselu stihl slavnostní zahájení summitu ve 13 hodin.

Projevy mohou být dlouhé

Lidé z protokolu proto na Zemana naléhají, aby byl stručnější než minule, kdy na podporu první Babišovy vlády mluvil dlouhých 40 minut.

„Summit bude zahájen odpoledním plenárním jednáním na nejvyšší úrovni. Pokračovat bude pracovní večeří nejvyšších představitelů států a vlád zemí NATO. To vše stihneme. Paralelně ale proběhnou také večeře ministrů zahraničí a obrany,“ popisuje nabitý program v Bruselu šéf zahraniční odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Jestli tam stihnou ve středu večer dorazit ministři Jan Hamáček a Lubomír Metnar není vůbec jisté. Stejně jako to, kdo povede místo prezidenta českou delegaci druhý den. V ideálním případě by to měl být premiér Andrej Babiš, ale i on může kvůli domácím starostem uvíznout ve Sněmovně.

Hlasování o důvěře vlády tradičně předcházejí dlouhé projevy ze všech politických stran, schůze se klidně může protáhnout i na více dní.

Reklama

Doporučované