Hlavní obsah

Diplomat Kolář nebude kandidovat na prezidenta. Jedinou motivací by bylo odstranit Zemana, říká

Diplomat Kolář do boje o Hrad nezasáhne.

 

Reklama

Vyzyvatel Zemana musí přilákat část jeho voličů. „Na to jsem příliš protizemanovský," tvrdí bývalý velvyslanec v Americe.

Článek

Diplomat Petr Kolář nebude konkurovat Miloši Zemanovi v souboji o Hrad. Bývalý velvyslanec v USA po několika měsících rozhodování oznámil, že kandidovat nehodlá.

„Netoužím být hlavou státu, na to jsem příliš svéhlavý. Vím, že bych v případě mé kandidatury měl jen negativní motivaci, tedy potřebu zabránit tomu, aby se prezidentem naší drahé vlasti stal opět Miloš Zeman,“ napsal Kolář v dopise signatářům Kroměřížské výzvy.

Petiční iniciativa, která hledá kandidáty na prezidenta, už pro něj přitom začala přesně před dvěma týdny sbírat podpisy.

Česko podle Koláře potřebuje kandidáta, který má i pozitivní motivaci a vnímal by to jako poslání. Pokud chce někdo Zemana porazit, musí podle Koláře na svou stranu dostat i část jeho voličů.

„Já jsem názorově příliš vyhraněný a příliš protizemanovský. Nebyl bych schopen své názory dostatečně ohýbat a účelově přizpůsobovat volební taktice a strategii,“ dodal Kolář.

Bude to netradiční prezidentování, říká o Trumpovi bývalý velvyslanec v USA.

Zároveň ale dodal, že se začínají objevovat osobnosti, které mu imponují a „jsou jednoznačně prozápadní, proevropské a proalianční a nemají sebemenší chuť jakkoli koketovat a flirtovat s autoritářskými a totalitními režimy východního střihu."

Koho má konkrétně na mysli, Kolář neprozradil. Nechce prý ale tyto lidi svou účastí ve volbách zbytečně oslabovat. Kandidaturu zvažuje například šéf Akademie věd.

Reklama

Doporučované