Hlavní obsah

Diplomat kritizoval Trumpa, teď by se mohl stát velvyslancem USA v Rusku

Jon Huntsman by se měl stát americkým velvyslancem v Rusku.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Přestože si Jon Huntsman, diplomat - matador, a Donald Trump, politik - nováček, posílali vzkazy plné kritiky, teď našli společnou řeč. Trump chce Huntsmanovi svěřit jeden z nejnáročnějších diplomatických postů, velvyslanectví v Moskvě.

Článek

Bývalý americký velvyslanec v Singapuru a Číně a republikánský kandidát na prezidenta z roku 2012 Jon Huntsman přijal nabídku Donalda Trumpa na post velvyslance v Rusku. Informaci přinesla televize CNN.

Americký prezident si zkušeného diplomata zvolil i přesto, že ho Huntsman během kampaně otevřeně kritizoval a požadoval jeho odstoupení.

Pokud na pozici nastoupí, bude Huntsman jako ruský velvyslanec sloužit v jednom z nejcitlivějších a nejnáročnějších amerických úřadů. Americko-ruské vztahy se v posledních letech zhoršují, zvláště poté, co americké zpravodajské agentury obvinily Rusko, že ovlivnilo loňské prezidentské volby. Případ aktuálně vyšetřuje FBI a Kongres.

Trump si zvolil zkušeného diplomata. Huntsman působil v době prezidentsví George Bushe staršího a Billa Clintona jako velvyslanec v Singapuru, později za prezidenta Baracka Obamy v Číně. Mezitím stihl i guvernérský post státu Utah.

„Po Brexitu je NATO ještě důležitější,” napsal Huntsman na Twitter. Je to jeden z bodů, ve kterém se na poli mezinárodní spolupráce s prezidentem rozchází.

Trump měl s Huntsmanem několik sporů

Trump oslovil Huntsmana i přesto, že ho v letech 2011 a 2012, kdy sloužil jako velvyslanec v Číně, označil za „slabého” diplomata, kvůli kterému Čína „poškodila” Spojené státy.

„Jon Huntsman mi volal, že mě chce vidět. Řekl jsem ne. Vždyť zaprodal naši zemi Číně,” napsal Trump na Twitter.

Huntsman naopak loni v říjnu vyzval Trumpa, aby odstoupil z prezidentské kampaně ve prospěch současného viceprezidenta Pence. A to kvůli nahrávce z roku 2005, v níž Trump trousí nevkusné poznámky o ženách.

Deník The Telegraph ale píše, že Trump s Huntsmanem své rozdíly překonali. Prezident mu funkci nabídl dva týdny poté, co se o Huntsmanovi diskutovalo v souvislosti s obsazením postu náměstka ministra zahraničí Rexe Tillersona.

Reklama

Související témata:

Doporučované