Hlavní obsah

Diplomat: Krize s koronavirem je srovnatelná s živelní katastrofou

Foto: Profimedia.cz

Do krizové situace se podle informací Ministerstva zahraničních věcí žádný Čech nedostal.

Reklama

Nový koronavirus Covid-19 se už objevil ve dvanácti evropských zemích. České Ministerstvo zahraničí však zatím nezaznamenalo českého občana v krizové situaci. Pavel Pitel, ředitel konzulárního odboru Ministerstva zahraničních věcí, pro Seznam Zprávy popsal, jak se úřad v takové chvíli chová. „My nemůžeme zakázat, aby do té země člověk nejel, nebo přikázat, aby ji opustil,“ říká.

Článek

Jak se v této situaci vlastně chová MZV? Jaké jsou první kroky?

V tuto chvíli je prvotním cílem sbírat z místa vzniku epidemie informace, které jsou relevantní jednak pro občany, kteří se tam chystají nebo jsou na místě, aby mohli situaci vyhodnotit a rozhodnout se o dalších krocích.

Nepředáváme informace jen občanům, ale putují i k dalším složkám – na Ministerstvo zdravotnictví, které se ale poté rozhoduje po vlastní ose.

V takto rychle se vyvíjející situaci využíváme všechny možné zdroje. Na území Itálie máme dva oficiální úřady, v Římě a generální konzulát v Miláně, s oběma jsme v úzkém kontaktu, i s místními složkami, například s Úřadem pro civilní ochranu, který pořádá pravidelné brífinky.

Jste v kontaktu s Čechy v Itálii a Rakousku?

Jsme schopni komunikovat s drtivou většinou lidí v zahraničí, nepřímo přes web a naše vyjádření. Aktuální informace předáváme skrze systém DROZD, pomocí kterého jsme už v neděli lidi na místě kontaktovali o aktuální situaci.

A naopak, kontaktují lidé vás?

Podle zkušeností z posledních dvou dní musím říct, že nárůst telefonních dotazů u nás i v Itálii enormně vrostl.

Na co se ptají?

Zejména na to, jestli je bezpečné cestovat do oblasti, kam cestují. Jestli to ministerstvo doporučuje, nebo nedoporučuje. Případně, co má člověk dělat, když se dostane do krizové situace.

Dostal se nějaký Čech do takové situace?

V tuto chvíli se žádný český občan do zasažené oblasti nedostal. Ani do žádné krizové situace spojené s koronavirem.

Jak by se člověk, který se do situace dostane, měl chovat? Jaké mají být jeho první kroky?

Rozdělil bych to na několik rozdílných situací. První je, když je člověk v uzavřené zóně, ale v tuto chvíli se do nich český občan neměl dostat, protože je hlídá italská armáda a policie.

Druhá by mohla být, že se dostane do styku s osobou, která by vykazovala symptomy horečnatých stavů a příznaků nemoci, to by měli kontaktovat lékařské zařízení a poradit se s doktory.

Další možnost je, že se člověk dostane do oblasti, kde se potvrdí výskyt koronaviru, první dotazy i pokyny by se měly konzultovat s lékařským zařízením na tom místě.

Jaké je tedy doporučení ministerstva o aktuálních cestách?

Na webu uvádíme, že těm deseti oblastem v Lombardii a jedné na Benátsku se doporučujeme vyhnout. V těch dalších zatím není pohyb osob omezen. Jsou tam jen různá restriktivní omezení, jako je školní docházka dětí nebo rušení kulturních akcí, jako byl karneval nebo fotbalové zápasy. Mají zamezit srocování se většího počtu lidí, která mohou být živnou půdou pro šíření nákazy.

Jak budou vypadat kroky MZV? Máte nějaký plán?

Zatím budou vypadat stejně jako aktuálně. Sledujeme velmi podrobně chování sousedních zemí i například ve Švýcarsku, Francii, Slovinsku, kdyby tam byly nějaké náznaky uzavření hranic. To už se stalo v Rakousku. V tuto chvíli bychom museli občany informovat o situaci, takhle akutní informaci ale nemáme.

Dá se situace s něčím z vaší praxe srovnat?

Situace je to srovnatelná s nějakou velkou živelnou katastrofou, třeba tsunami nebo velkým zemětřesením. Kdy se situace permanentně mění, je tam velký počet českých občanů, kteří jsou v těch místech. Je to nadstandardně velká a vypjatá situace, ale v zásadě to není odlišné například od epidemie SARS nebo těch velkých živelných katastrof.

Naším cílem je poskytnout našim občanům maximum informací. My nemůžeme zakázat, aby do té země člověk nejel, nebo přikázat, aby ji opustil. Naším cílem je, aby každý občan, který o to má zájem, měl dostatek informací, aby pro svoji individuální situaci mohl učinit to nejlepší rozhodnutí.

Reklama

Doporučované