Hlavní obsah

Diplomku jsem napsala díky Cantu Ostinatu. Herečka Eva Josefíková o oblíbené skladbě i knihách.

Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý týden jdeme za jednou osobností, abychom se zeptali, co poslouchá, na co se dívá a co čte. Nahlédněte s námi do soukromého světa kultury.

Článek

„Psala jsem v kavárně diplomku a musela jsem vypadat hrozně. Najednou si ke mně přisedl jeden člověk, řekl, že je sochař, že při práci poslouchá tuhle skladbu a ať ji taky zkusím," popisuje Eva Josefíková první setkání s Cantem Ostinatem od skladatele Simeona Ten Holta. Svoji oblíbenou, poměrně rozsáhlou skladbu poslouchá nyní v nejrůznějších zásadních situacích.

Z literatury se jí jako první dotkla sága Letopisy Narnie. Doma má edici z kraje devadesátých let, kdy překlad sedmidílného cyklu fantasy knih britského autora Clive Staples Lewise vyšel v nakladatelství Orbis Pictus. „Nechci být drzá, ale kam se hrabe Harry Potter nebo Pán prstenů,“ říká herečka. Na sáze oceňuje možnost imaginace, kterou v současných knihách pro děti často postrádáme.

Eva Josefíková patří k nejobsazovanějším divadelním a filmovým herečkám své generace. Na jaké filmy ale kouká sama, když má zrovna čas? Sledujte v úvodním videu.

Eva Josefíková (28) pochází z Uherského Hradiště, vystudovala pražskou DAMU. Ve filmu debutovala rolí ve snímku Piko, později si zahrála třeba ve Fair Play nebo v populárním seriálu Kosmo. V současnosti se objevuje nejen na scéně Národního divadla, ale taky Švandova divadla. S představením Pankrác '45 nedávno hostovali v New Yorku.

Rubrika Moje kultura je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované