Hlavní obsah

Dirigují orchestr či malují portréty. Um robotů nabírá na obrátkách

Saúdská Arábie vyvinula pokročilou „živou” robotku a dala jí jméno Sophia.

 

Reklama

V Saúdské Arábii dostala robotka jméno i občanství a hlásí se k hnutí za práva žen. Novinky ze světa robotiky ale firmy představují v průběhu celého roku.

Článek

I když roboti ještě zdaleka nejsou připraveni nahradit lidi, často si nachází cestu do lidských domovů a pomáhají provádět jednoduché domácí práce.

V lednu tohoto roku se na akci Consumer Electronics Show v Las Vegas představilo několik nových typů robotů - od tancujících hlasových pomocníků po robota sbírajícího ztracené tenisové míčky.

Na veletrhu Mezinárodní zelený týden v Berlíně pak tvůrci uvedli novou technologii, která je určena pro zemědělce a chovatelský průmysl. Robot se sám pohybuje a krmí zvířata. V tomto případě jsou to krávy, kterým přisouvá seno.

V únoru představilo Vědecké muzeum pro robotický vývoj novou expozici. Zaměřilo se v ní na to, jak daleko zatím lidstvo ve vývoji robotů došlo a jak by ještě mohlo pokročit.

Například britský maloobchodník s potravinami vyvinul robotickou ruku. Ta je schopna zákazníkům vybírat ovoce nebo zeleninu.

Jak by vypadal portrét, kdyby ho maloval robot? To mohli tento rok zjistit návštěvníci berlínské galerie. V rámci výstavy nazvané Five Robots Named Paul (Pět robotů jménem Paul) je vyzvala, aby stáli modelem, zatímco pět robotů s různými „osobnostmi” kreslilo jejich portrét.

V březnu na veletrhu v německém Hannoveru pak tvůrci představili budoucnost, kde roboti servírují kávu.

A restaurace v íránském Teheránu využívá robotickou technologii k tomu, aby se stravování stalo zábavnějším. Takzvaný „RoboChef” podává jídlo na stoly s dotykovým displejem a všechny pochutiny servíruje po dopravních pásech.

Možnosti robotiky zkoumá i Saúdská Arábie - vyvinula pokročilého „živého” robota. A stala se první zemí, která robotovi udělila občanství. Robotka má jméno Sophia a vytvořila ji společnost Hanson Robotics.

Sophia měsíc po svém uvedení prohlásila, že je pro ni důležité mít rodinu a děti, svou dceru by prý pojmenovala po sobě. Ve svém projevu také mluvila o podpoře práv žen v Saúdské Arábii.

Reklama

Související témata:

Doporučované