Hlavní obsah

Diskriminace učitelů i mulláhů. Po vypuknutí krize měla barmská vláda nepřiměřeně utlačovat vzdělance

Barmská krize.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Vláda své jednání údajně vysvětlovala tím, že vzdělaní spolupracovali s cizinci, kterým předávali falešné informace o porušování lidských práv v Barmě, což mělo na zemi vrhat špatné světlo.

Článek

Příslušníci utlačované etnické menšiny Rohingů tvrdí, že vládní i armádní síly cílily od počátku barmské krize na vzdělané Rohingy - učitele, mulláhy a další. Bezpečnostní složky se prý na konci srpna loňského roku, kdy krize vypukla, nepřiměřeně zaměřovaly na vzdělané Rohingy a utlačovaly je.

„Na vzdělané lidi byla vznesena nepravdivá obvinění, kvůli nimž je zatkli a odvedli. Úřady nálepkovaly učitele a vzdělance jako politiky a tvrdily, že angažovat se tímto způsobem není povoleno,” uvedl Arif Hossein, který před vypuknutím krize pracoval jako učitel matematiky a barmského jazyka. Vláda své jednání údajně vysvětlovala tím, že vzdělaní spolupracovali s cizinci, kterým předávali falešné informace o porušování lidských práv v Barmě, což mělo na zemi vrhat špatné světlo.

Tvrzení o utlačování vzdělaných Rohingů podporuje i zpráva organizace Amnesty International z loňského listopadu. Ta hovoří o institucionální diskriminaci a segregaci Rohingů, které měly potírat jejich identitu.

Segregace přitom probíhá už mnohem déle. Od roku 2012, kdy došlo k prvním násilným nepokojům mezi buddhisty a muslimy v Barmě, rohingské děti přestaly navštěvovat buddhistické školy a vládní učitelé nechodili učit do vesnic obývaných touto menšinou, protože se údajně báli o své bezpečí.

Reklama

Doporučované