Hlavní obsah

Diskutéři přechytračili Wall Street. Akcie skomírající firmy vyhnali do oblak

Foto: Shutterstock.com

Akcie americké firmy GameStop prudce rostly.

Reklama

Akcie společnosti GameStop vyletěly nahoru o 822 procent, i když obchodníci z Wall Street sázeli na jejich propad. Do nárůstu cen akcií totiž promluvili amatérští obchodníci ze sociální sítě Reddit. A také tweet Elona Muska.

Článek

Skupina amatérských obchodníků ze sociální sítě Reddit způsobila obrovské ztráty investičním hedgeovým fondům. Skupina se rozhodla podpořit řadu akcií, u kterých tyto fondy sázejí na jejich pokles, a v případě firmy GameStop byla úspěšná, když se jí podařilo poslat akcie tohoto amerického prodejce videoher, spotřební elektroniky a herního zboží prudce vzhůru. A akcie dalších firem jako BlackBerry a AMC zřejmě budou následovat, upozorňují zpravodajské servery CNN a cnet.com.

GameStop se stal v poslední době jednou z největších sázek obchodníků z Wall Street. Téměř všichni samozřejmě čekali pokles akcií, protože firma se potýkala s finančními problémy. Nicméně v pondělí ráno se uživatelé Redditu rozhodli situaci změnit a cenu akcií firmy vytáhli téměř na trojnásobek průměru z několika posledních měsíců.

Vše začalo minulý týden, kdy se komunita obchodníků s akciemi označovaná jako WallStreetBets ze sociální sítě Reddit rozhodla, že vyvolá růst akcií firmy GameStop. Vzhledem k tomu, že většina obchodníků na Wall Street sázela proti úspěchu GameStopu, amatérští obchodníci věřili, že mohou způsobit růst akcií, když vytvoří poptávku, která předtím byla malá.

Výsledkem bylo, že akcie firmy GameStop stouply v pondělí ve srovnání s počátkem roku o více než 822 procent, tedy ze 17,25 dolaru až na 159,18 dolaru. Pak sice klesly téměř o polovinu, v úterý však opět vzrostly až na 147,98 dolaru. A pak podpořil WallStreetBets i šéf Tesly Elon Musk na Twitteru a akcie po uzavření oficiálního obchodování stouply o 40 procent. Dnes dopoledne se pak přiblížily ceně až 315 dolarů.

Stejný trik zkusila komunita také u akcií kdysi úspěšného výrobce mobilních telefonů BlackBerry. Zatím se jí podařilo jejich hodnotu ve srovnání se začátkem roku více než dvojnásobit. Cena akcií řetězce kin AMC pak stoupla zhruba na 14 dolarů ze dvou dolarů v minulém týdnu.

Cnet.com upozornil, že skupina z WallStreetBets vytvořila umělou poptávku po akciích za pomoci svých peněz. Komunita má 2,2 milionu členů a je těžké odhadnout, kolik se jich rozhodlo do akce zapojit. Rychlým nákupem akcií začala cena růst, což je normální. U firmy GameStop však mnoho investorů využilo tzv. short selling, což je forma spekulativní sázky na to, že cena akcie klesne. A proto, když akcie příliš rychle rostou, tito investoři jsou nuceni kupovat více akcií, aby pokryli své ztráty, což vyvolává další růst ceny.

Ztráty se zdají být obrovské. Podle odhadu MarketsInsider do pondělí spekulanti, kteří vsadili na pokles akcií GameStopu, přišli zřejmě o 3,3 miliardy dolarů (71 miliard Kč).

Server cnet.com si položil otázku, proč to skupina dělá. Je zde zdánlivý aspekt snadně vydělaných peněz, i když při velkém riziku. Někteří členové komunity to ale označují za tažení proti Wall Street. „Jsme ve válce,“ napsal dnes jeden z nich. „Ve válce za přerozdělení bohatství.“

V případě Elona Muska, který je častým uživatelem Twitteru, se již v poslední době ukázalo, že dokáže lidi přivést k akciím různých společností. Když napsal, že ho moc bavilo nakupovat pro svého psa na Etsy, akcie firmy stouply. Když nyní napsal o GameStopu, akcie zpevnily ještě více.

Vývoj akcií a vysoké ztráty pro hedgeové fondy okamžitě vyvolaly žádosti o přezkoumání obchodů a výzev na sociálních sítích. Bílý dům a ministerstvo financí oznámily, že situaci GameStopu a dalších společností sledují, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované