Hlavní obsah

Disney má robota hrůznějšího než halloweenská maska. Má zachránit parky

Podívejte se na robota hrůznějšího než halloweenská maska. Má Disneymu zachránit parky.Video: Jan Marek, Disney

 

Reklama

Kdo letos na Dušičky postrádal světové průvody masek, tomu může strašidelnou náladu kompenzovat poslední vynález od Disneyho. Jeho humanoidní robot prý umí napodobit lidské reakce jako žádný jiný. Jen mu zatím chybí kůže.

Článek

V klidovém módu si jakoby čte. Kamerový senzor v hrudníku mu ale dá včas vědět, kdy zvednout hlavu a zahájit interakci, vysvětluje server Engadget.

To, jak se robot od Disneyho hned od prvního okamžiku liší od mrtvého a znervózňujícího zírání jiných strojů, prý naznačují už úvodní pohledy. Jako člověk zamrká, chvíli těká očima a skoro jakoby přemýšlí, jestli a odkud dotyčného zná. Přirozenější jsou i následné pohyby hlavou naznačující dýchání a pokračující mrkání i těkání očima signalizující zájem a prohlížení.

Vydělávají mu v parcích, které ničí koronavirus

Pokrok v animatronice, tedy vývoji tzv. mechanických loutek, není americkému nadnárodnímu mediálnímu a zábavnímu konglomerátu cizí. Humanoidní roboti jsou běžnou součástí atrakcí jeho zábavních parků po celém světě, které mu generují třetinu celkových tržeb. Vývoj se zatím pouze tolik nesoustředil na zlepšování interakce loutek s návštěvníky. Ti jsou teď ale pro Disneyho důležitější než kdy dřív.

Foto: Jan Marek

Dopady koronakrize na Disneylandy.

I přes opětovné otevření po lockdownu v mnohých státech srazila koronakrize tržby parků v posledním čtvrtletí o 85 procent. Provozní ztráta dosáhla dvou miliard dolarů, zatímco loni touto dobou byly parky naopak v zisku až 1,7 miliardy, píše společnost ve vlastní zprávě o hospodaření.

Oživení v podobě nové atrakce by se tak parkům určitě hodilo. Robot by prý jednou ale mohl pomáhat třeba i v pečovatelských domovech jako český Robin.

Jiná firma chce animatronikou zachránit delfíny ze zajetí. Video: Jan Marek

Reklama

Doporučované