Hlavní obsah

Disney odkládá nové filmy. Star Wars i Avatar o rok, Mulan na neurčito

Foto: Unsplash - Felix Mooneeram

Americká kina kvůli přírůstku nových případů covid-19 a kvůli odkladům velkých filmů zůstávají i nadále zavřená.

Reklama

Firma Disney oznámila, že odkládá premiéry svých filmů. Série Star Wars a Avatar to zasáhne až do roku 2027 – všechny se posunou o rok. Očekávaný film Mulan, který je již odložen poněkolikáté, ani nedostal náhradní datum.

Článek

Koronavirová pandemie zasáhla kinematografii již v úvodních dnech krize, jak se však ukazuje, problémy budou dlouhodobé. Společnost Disney minulý čtvrtek oznámila další odklad svých filmů s dosahem na téměř celé desetiletí.

Všechny nové snímky ze světů Star Wars i Avatar mezi lety 2021 a 2027 se musí odložit o jeden rok. Příští rok přitom mělo mít premiéru dlouho očekávané pokračování původního filmu Avatar z roku 2009, který se deset let držel jako komerčně nejúspěšnější film. Předběhlo ho až dílo od Marvel Studios Avengers: Endgame. Nový Star Wars film měl být v roce 2022, nyní je naplánován na rok 2023 a jeho pokračování na 2025 a 2027.

„Před nemocí covid-19 bylo všechno na dobré cestě, abychom vám přinesli první pokračování v prosinci 2021. Bohužel vzhledem k dopadům pandemie na naše plány toto datum už nelze stihnout,“ píše režisér Avatara James Cameron v tweetu. „Nikdo není více zklamán než já,“ dodal. Po prvním pokračování Avatara jsou naplánovány další tři filmy, které (snad) vyjdou postupně v letech 2024, 2026 a 2028.

Mulan i Tenet na neurčito

Disney také oznámil, že odloží film Mulan, jehož premiéra byla naplánována ke konci srpna, ale zcela původní datum bylo letošní březen. Nyní nedostala již žádný nový termín. „Za několik posledních měsíců začalo být jasné, že nic už není vytesáno v kameni, a to platí i pro naši schopnost vydávat filmy během celosvětové zdravotnické krize. Dnes pozastavujeme svůj plán na vydání filmu Mulan s tím, že posuzujeme, jak ho nejefektivněji dostat k divákům po celé planetě,“ napsalo Walt Disney Studio v prohlášení.

Film o bojovnici měl být vzpruhou i nadějí pro kina na celém světě poté, co se odložil i očekávaný snímek Tenet režiséra Christophera Nolana. Tenet se odkládal již několikrát a poslední oznámení přišlo od Warner Brothers v pondělí, kdy studio uvedlo, že se film odkládá na neurčito.

Odložení snímku Mulan ale může mít i další důvod. „Žádný film, který je založen na čínské mytologii, odehrává se v Číně a je plný čínských tváří, by si v Americe nevedl dobře kvůli stavu protičínské nálady v USA,“ uvedl pro BBC filmový expert Chris Fenton. „A v Číně by si také vedl špatně kvůli čínskému nepřátelství k americkým produktům, což Mulan zajisté je,“ dodal.

Miliony dolarů vniveč

Britská síť multikin Cineworld, kam patří i v ČR působící Cinema City, se i kvůli odkládaným premiérám rozhodlo, že znovu odsune otevření svých kin ve Spojených státech. Podle odhadů analytika Alexandera Meese z J.P. Morgan Cineworld přitom každý zavřený měsíc spálí 50 milionů dolarů, jak uvedl pro Reuters. Cineworld je druhá největší síť kinosálů na světě.

Alternativní premiéry

Protože jsou kina v USA stále zavřená a v Číně se teprve začínají otevírat, rozhodli se filmaři uvádět své filmy na streamovacích službách. Disney na své platformě Disney+ například uvedl film podle knižní předlohy Eoina Colfera Artemis Fowl či biografický film Hamilton, ten byl dokonce naplánován na podzim příštího roku. Také válečný film Toma Hankse, Greyhound: Bitva o Atlantik, vyšel na streamovací platformě. „Nechci naštvat své vládce z Applu, ale je s tím spojený rozdíl v audiovizuální kvalitě,“ řekl pro Guardian Tom Hanks k uvedení svého filmu pouze na Apple TV+.

Reklama

Doporučované