Hlavní obsah

Počty nakažených na dvojnásobku a olympiáda za rohem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Do začátku olympijských her v Tokiu zbývá 20 dní. Zda se jich budou moci zúčastnit fanoušci přes počáteční nadšení zatím jasné není. Příznivě v místě konání 32. ročníku her nevypadá ani koronavirová situace.

Článek

Plány o částečně zaplněných fandících tribunách na olympijských hrách v Tokiu jsou v ohrožení. Přestože minulý měsíc Mezinárodní olympijský výbor společně s Tokiem slavnostně ohlašovali možnou účast až 10 tisíc fanoušků na tribunách, na dnešní tiskové konferenci jasno nebylo. Funkcionáři naopak uvedli, že hry bez přítomnosti fanoušků, v důsledku nepříznivé pandemické situace, jsou stále možné.

Počty nakažených kvůli mutaci delta rostou. Zatímco ještě na začátku června přibývalo v japonské metropoli kolem tří set nových případů denně, na konci měsíce se situace začala zhoršovat. Včerejší přírůstek nově nakažených pak dosáhl 673 nových případů. Tento týden zveřejněná studie japonského Národního institutu pro infekční nemoci v rámci nejoptimističtějšího scénáře předpovídá, že v červenci počet případů vystoupá na tisíc a v srpnu na dva tisíce.

Pokud se ale mezi desetitisíce přijíždějících ze zahraničí (sportovci, novináři, sponzoři a podpůrné týmy) rozšíří covid-19, mohla by lůžka v nemocnicích být přeplněná již v srpnu, píše britský Tthe Guardian. Pořadatelé nicméně veřejnost ujišťují, že hry proběhnou bez problémů a zvýšeného rizika přenosu nákazy.

Přesto organizátoři her, které začnou 23.července uvedli, že ohledně možné účasti domácích fanoušků na stadionech budou rozhodovat v polovině příštího týdne. „Řekl jsem jasně, že (hry) bez diváků jsou také možností,“ uvedl dnes například japonský premiér Jošihide Suga.

V Tokiu sice skončil před pár týdny nouzový stav, protikoronavirová pravidla nicméně ve městě platí dále. Restaurace a bary musí například přestat prodávat alkohol úderem sedmé večer a zavřít musí maximálně o hodinu později. Tyto restrikce, které měly přispět k zlepšení pandemické situace, budou platit do 11.července.

Příznivý vývoj nevidí ani odborníci. Zdravotní poradce pro Tokio Mitsuo Kaku uvedl ve čtvrtek, že situace ve městě začíná být „kritická“, především kvůli mutaci delta. Za tribuny bez diváků se vyslovil i tamní vládní poradce pro covid-19 Shigeru Omihu, který opakovaně uvedl, že se jedná o nejbezpečnější variantu, jak hry pořádat. Podpořila ho i starostka Tokia Yuriko Koikeová, informuje server Al-Džazíra.

Reklama

Doporučované