Hlavní obsah

Divadelní festival Kutná Hora představí umělce z Polska, Běloruska či Ukrajiny

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Kutná Hora.

Reklama

Divadelní festival Kutná Hora letos představí kromě tuzemských divadelních souborů také umělce z Polska, Běloruska či Ukrajiny. Sedmý ročník mezinárodní přehlídky se koná od 9. do 11. září v sedleckém pivovaru.

Článek

„Program pro děti bude už tradičně v centru Kutné Hory na Palackého náměstí,“ informovala za pořadatele Barbora Koláčková.

Z domácích souborů přijedou do Kutné Hory například Ufftenživot, 8lidí, performerka Michaela Dašková a Divadlo X10 s nejnovější inscenací režisérky Barbary Herz Mezní stav. Festival zahájí premiéra inscenace Bakchanti, kterou připravuje přímo pro festival režisér Štěpán Gajdoš ve spolupráci s dramaturgem Divadla X10 Ondřejem Novotným. Inscenace se podle autorů dotýká otázek národní identity a zabývá se tím, jak moc je tato identita spojená s pivem a vysedáváním v hospodě.

Ze zahraničních souborů se představí mimo jiné polské divadlo Teatr Kana s inscenací Hustota zalidnění, která je adaptací románu Světlany Alexijevičové Modlitba za Černobyl. Diváci se mohou těšit i na inscenace umělců z Běloruska a Ukrajiny nazvané 37509082334 / The body you are calling is currently not available a H-Effects.

„Dramaturgie festivalu je postavena na inscenacích a autorských projektech věnujících se aktuálním sociálním, politickým a ekologickým otázkám. Na jedné straně jsou to ta samotná témata a na straně druhé je to působení těchto témat na individuální lidskou bytost,“ uvedla kurátorka festivalu Ewa Zembok.

Přehlídka nabídne i divadelní program pro děti, workshopy a debaty či večerní koncerty hudebních skupin. Na festivalu zahrají například Načeva a Zdivočelí koně či Mutanti hledaj východisko.

Reklama

Související témata:

Doporučované