Hlavní obsah

Divadelní festival střední Evropy Bazaar začne online

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Šestý ročník pražského divadelního a tanečního festivalu Bazaar, který se soustředí na tvůrce nezávislé scény střední a východní Evropy, se ode dneška uskuteční v online verzi.

Článek

Po zhlédnutí záznamu představení čeká diváky online diskuze s odborníky na téma dané inscenace, stejně jako s tvůrci.

„Zdraví vždy bude na prvním místě, ale zároveň si myslím, že k předpokladu zdraví patří také setkání s uměním a s mistrovsky zpracovanou prací špičkových umělkyň, které ve svém díle reflektují současná témata. Proto jsme připraveni realizovat inscenace v online podobě, s českými titulky a s následnou živou online diskuzí, a to jak s tvůrci samotnými, z Tallinu, Varšavy, Lublaně i z Prahy, tak i s odborníky na dané téma, kterého se konkrétní inscenace dotýká,“ uvedl umělecký ředitel festivalu, Ewan McLaren.

Připojením se k online události podpoří diváci nejen festival samotný, ale především jeho umělce. Informace o přenosech a programu budou na webu festivalu a na sociálních sítích Facebook a Instagram. Vstupenky na již zakoupené představení je možné vrátit nebo si je ponechat, a opět tak podpořit festival.

Dnes večer festival zahájí přenos představení Kristiny Normanové nazvané Lighter than Woman, uvádět se bude s českými titulky. Kristina Normanová představuje ukrajinské ženy, jež odešly za prací do Itálie a staly se obětavými pečovatelkami starších žen, se kterými překonávají břemeno posledních let stejně tak jako tíhu doslovnou, když je mnohokrát denně zvedají a ukládají.

Současně Normanová sleduje jedinou italskou kosmonautku Samanthu Cristoforettiovou jako ženu, která obtíže života překonala tak, že vyhledala stav beztíže. Představení s poetickými a tanečními prvky si pokládá otázky, jakou roli hraje práce pro dosažení šťastného života, jak je možné překonávat gravitaci, i když člověk není zrovna ve vesmíru, a kde bere sílu, aby se nerozpadal pod tíhou života. Následnou diskuzi s autorkou na téma Migrace péče moderuje Alice Koubová z Filozofického ústavu Akademie věd, hostem bude odbornice na migraci pečovatelek a stárnutí v migraci Petra Ezzeddineová z Katedry sociální a kulturní antropologie Fakulty humanitních studií UK.

Reklama

Související témata:

Doporučované