Hlavní obsah

Divadelníci shromažďují notebooky pro sociálně slabé rodiny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Divadelníci z Husy na provázku se spojili s brněnskými neziskovými organizacemi a shromažďují nepoužívané notebooky pro děti ze sociálně ohrožených rodin.

Článek

Na recepci divadla na Zelném trhu vzniklo sběrné místo. Dárci mohou usnadnit dětem distanční vzdělávání a pomoci tak zmírnit dlouhodobé dopady současné krize, informovala mluvčí Husy na provázku Alžběta Nagyová.

Sbírka svým názvem #samispolu odkazuje k dobrovolnickým aktivitám divadelníků v první vlně koronavirové pandemie, kdy v Huse na provázku byla například dílna na šití roušek.

„Vlastně nás velmi překvapilo, že se problémy vzniklé s distanční výukou od jara nevyřešily a je stále tolik dětí, jejichž budoucnost teď ovlivňuje fakt, že doma nemají dostatek techniky,“ uvedla umělecká šéfka Anna Davidová.

Divadlo spolupracuje s organizací Ratolest Brno, která pomáhá sociálně znevýhodněným rodinám dlouhodobě. „Ani přes naši snahu zabezpečit již během první vlny koronakrize přístup k distanční výuce všem potřebným se nám nepovedlo uspokojit všechny poptávky. Techniku proto sbíráme i nadále a distribuujeme ji žákům a žákyním pocházejícím většinou z nízkopříjmových rodin, kterým chybí finance na zabezpečení techniky po vlastní ose,“ řekla Anna Kupcová, koordinátorka sbírky v Ratolesti.

Doposud získané notebooky a tablety poskytla Ratolest nejen svým klientům, ale také dalším lidem, a to prostřednictvím spolupracujících organizací, romského střediska Drom a IQ Roma servisu.

Pravidla sbírky jsou jednoduchá - každý, kdo chce darovat použitelný notebook či tablet s nabíjecím kabelem, může přístroj přinést na recepci kdykoliv od 8:00 do 20:00. Je dobré předtím smazat všechny osobní údaje a soubory. IT technik divadla přístroj zkontroluje, připraví k dalšímu použití a nainstaluje potřebný software. Počítače pak přes neziskové organizace zamíří do rodin.

Reklama

Doporučované