Hlavní obsah

Divadelníci v Brně zřídí „ambasádu“ nezávislé běloruské kultury

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Centrum experimentálního divadla zřídí v Brně „ambasádu“ nezávislé běloruské kultury, chce tak přispět k lepší informovanosti v České republice.

Článek

Činnost symbolicky zahájí 17. listopadu, což je v Česku Den boje za svobodu a demokracii. Jednou z prvních aktivit jsou dopisy českých osobností běloruským politickým vězňům. V Bělorusku vláda Alexandra Lukašenka od srpna potlačuje protesty proti výsledku voleb, které byly podle opozice zmanipulované.

„Zvažovali jsme, jakou formu nejlépe zvolit, a shodli se na tom, že není příliš účelné uspořádat jednodenní debatu či podobnou akci, nýbrž že ze všeho nejvíce je třeba v delším horizontu průběžně a důsledně informovat širokou veřejnost o tom, co se v těchto dnech děje v Bělorusku,“ uvedl ředitel centra divadla Miroslav Oščatka.

Centrum je městská příspěvková organizace, zahrnuje Husu na provázku, HaDivadlo a platformu Terén. Při centru nově vznikla funkce ambasadora nezávislé běloruské kultury. Bude pořádat nejen besedy a přednášky o běloruské kultuře, hodlá vydávat měsíční newsletter, má i další plány.

Ambasadorem je překladatel Sjarhej Smatryčenka. Má běloruské i české občanství a žije v Brně. „Cítím, že česká umělecká a kulturní scéna má chuť a odhodlání podpořit své běloruské kolegy a celou běloruskou společnost ve chvíli jejího boje za tvůrčí svobodu - ba v boji za pouhé přežití. Chtěli bychom dát tomuto odhodlání další impulz a směr. Zároveň bezpečně vím, že běloruská kultura navzdory, nebo i díky těžkostem má rozhodně co nabídnout českému publiku,“ uvedl Smatryčenka.

Projekt podporuje město Brno. Kromě kultury se zaměří také na informování o dění v Bělorusku, uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Město už v srpnu vyvěsilo na Nové radnici historickou běloruskou vlajku, která se stala symbolem povolebních protestů. „Vlajku při příležitosti otevření ambasády symbolicky přeneseme a vyvěsíme v Divadle Husa na provázku. Do běloruských barev nadále zůstává oděn i štít markraběte Jošta na soše na Moravském náměstí,“ uvedl radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Oščatka zdůrazňuje, že iniciativa centra nemá politický formát, jde o kulturní projekt zaměřený na nezávislou a svobodnou běloruskou kulturu. „Nejsme politici, jsme umělci. Věříme však v sílu kultury a v její schopnost získat lidi pro dobrou věc. Byla to koneckonců právě divadla, umělci a studenti, kdo se stal nakonec hybatelem demokratických změn v naší zemi,“ řekl Oščatka.

Reklama

Související témata:

Doporučované