Hlavní obsah

Divadla ruší představení, na virus doplácejí herci na volné noze

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Poprvé od stávky v listopadu 1989 přestává velká část českých divadel na delší dobu hrát. Divadla už začala vracet vstupenky a chtějí jednat o možné náhradě ušlých tržeb.

Článek

Celostátní zákaz shromažďování kvůli šíření koronaviru dopadá na většinu českých divadelních scén. Během úterý divadla zrušila představení zpravidla do odvolání, nebo na tento a příští týden.

Lidé, kteří mají koupené vstupenky, by se měli dočkat vrácení peněz, nebo aspoň náhradního představení.

Například Národní divadlo v Praze vrací vstupné na představení naplánovaná do 17. března. Pokud lidé zaplatili kartou nebo bankovním převodem, měli by dostat peníze automaticky do jednoho měsíce na svůj účet. Pokud si lístky koupili v pokladně divadla, mohou poslat své údaje a číslo vstupenky na e-mailovou adresu, kterou divadlo zveřejnilo na svém webu.

Národní divadlo v Brně bude vstupné vracet postupně – vždy od následujícího dne po původně stanoveném datu konání představení. Stejně jako v Praze jsou návštěvníci žádáni, aby o vrácení vstupného žádali písemně a nechodili osobně do pokladen.

Pražské Divadlo Kalich zase na webu vzkázalo, aby si lidé vstupenky na neodehraná představení ponechali. Po odvolání zákazu divadlo nabídne jejich výměnu.

Na některých scénách se však bude hrát dál. „Jsme divadlo, které i s personálem a plnou kapacitou nedosahuje hranice 100 lidí,“ ujišťuje na svých webových stránkách Divadlo v Řeznické.

Představení nezrušilo ani obdobně malé Divadlo Ungelt. To jen požádalo lidi se zdravotním rizikem, aby návštěvu divadla zvážili.

Brněnské Divadlo Husa na provázku zase přestává hrát jen ve velkém sále, v menší sklepní scéně s kapacitou pro 80 diváků ale představení pokračují.

Ani v divadlech, která zrušila všechna představení, se provoz úplně nezastaví. „Máme zrovna před premiérou a zkoušky probíhají i nadále, takže zaměstnanci i hosté v tuto chvíli normálně pracují,“ uvedla pro Seznam Zprávy ředitelka pražského Divadla v Dlouhé Daniela Šálková.

Faktický zákaz představení je nicméně pro divadla doslova čárou přes jejich rozpočet.

„Kdybychom nehráli na všech scénách až do konce března, jenom na vstupném bychom museli vracet asi 20 milionů korun,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí Národního divadla v Praze Tomáš Staněk.

S propadem počítá také Národní divadlo v Brně. „Denní ztráta je v březnu zhruba 275 tisíc – to je do konce března asi 6 milionů. Letošní rok začal z hlediska tržeb skvěle a nebýt koronaviru, mohli jsme si vydělat na nějaký malý rozvoj,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Národního divadla v Brně Zuzana Žáková-Klimplová.

Případné kompenzace by se podle Šálkové měly řešit na vládní úrovni. „Pro nás je to teď ještě předčasná otázka, záleží na tom, jak dlouho bude opatření vlády platit, až pak budeme schopni vyčíslit škody,“ dodala šéfka Divadla v Dlouhé.

Bezprostředně pocítí zrušení představení herci bez stálého angažmá, kteří nejsou chránění zaměstnaneckou smlouvou. „Hostujícím kolegům jsme prozatím bohužel museli zrušit domluvené termíny, a to bez náhrady,“ uvedla mluvčí Divadla Husa na provázku Alžběta Nagyová.

Jinde se herci na volné noze dočkají peněz v případě, že se divadlu podaří získat nějaké náhrady. „S kolegy na volné noze bude postupováno individuálně, a to buď v souladu se smlouvami, případně podle toho, zda divadlo získá kompenzace,“ řekla ředitelka Dejvického divadla Blanka Cichon.

Situací herců na volné noze se už začala zabývat Herecká asociace. „Zjišťujeme, jakým způsobem bude Ministerstvo kultury, respektive vláda tento problém řešit. Ve chvíli, kdy se dozvíme více, vás budeme informovat,“ napsala profesní organizace na svém Facebooku.

Tíživě dopadlo opatření na soukromé divadelní scény. Principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský se kvůli nucené stopce rozhněval na premiéra Andreje Babiše a napsal, že jde o „likvidaci všech nepohodlných“.

Reklama

Doporučované