Hlavní obsah

Divadla zřizovaná Prahou otevřou až v roce 2021

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Divadla, která zřizuje hlavní město, se divákům otevřou nejdříve 1. ledna 2021. Zavřená do té doby zůstanou i v případě, že by otevření ve zbytku tohoto roku umožnila vláda.

Článek

Za příznivé situace by dříve otevřelo jen Studio Ypsilon, sdělil dnes ČTK mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Divadla jsou kvůli opatřením, která přijala vláda ve snaze zabránit šíření nového typu koronaviru, pro diváky zavřená od 12. října.

„Pro divadelníky i pro diváky je současná nestabilita ničivá, možných vládních scénářů rozvolňování je tolik, že se ve výsledku nelze dobře připravit na žádný. Proto jsme se s divadly zřizovanými hlavním městem rozhodli vyslat jasný vzkaz a nechat naše divadla zavřená do konce roku,“ uvedla radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Další informace k plánům na dobu po 1. lednu chtějí městská divadla oznámit v prosinci. Do doby znovuotevření se podle Hofmana soustřeďují na přípravu programu a na on-line vysílání, která přenášejí přes weby.

Divadla nyní podle radní zůstávají se svými diváky v kontaktu skrze streamy nebo on-line vysílání. Například v Divadle v Dlouhé, ve Švandově divadle nebo v Divadle Pod Palmovkou využívají k přenosům streamovací platformu Dramox. Městská divadla pražská plánují spustit vlastní streamovací portál, který by měl být v provozu od prosince. Rovněž Divadlo Minor připravuje vlastní portál, jehož prostřednictvím by přenášelo audiovizuální pořady nebo krátké pohádky. Zatím, stejně jako Divadlo Na zábradlí, vysílá přes platformu Film naživo.

Mnohá divadla připravují i on-line čtení nebo podcasty. Třeba podcast s názvem Úrodná půda Divadla Na zábradlí má podobu rozhovorů k tématům souvisejícím s programem divadla. Na Instagramu Divadla Na zábradlí je k vidění i seriál Tajemný deník zapomenutého herce. Ten sleduje prožitky divadelní postavy Vojtěcha Vondráčka, která je uvězněná v divadle.

Zájemci mohou divadla podpořit také zakoupením dárkových vstupenek. Nabízí je například Divadlo Pod Palmovkou, Divadlo Spejbla a Hurvínka nebo Divadlo na Vinohradech.

Pražští radní v pondělí schválili neinvestiční příspěvek na pokrytí ztrát z hlavní činnosti způsobených opatřeními proti šíření koronaviru 15 pražským kulturním příspěvkovým organizacím. Městská divadla pražská obdrží asi 14,77 milionu, více než deset milionů dostanou ještě Divadlo na Vinohradech a Hudební divadlo Karlín. Nejméně peněz bude mít podle schváleného dokumentu Studio Ypsilon.

Reklama

Související témata:

Doporučované