Hlavní obsah

Divadlo bratří Formanů, ČF a Dekkadancers připravují adaptaci Knihy džunglí

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Divadlo bratří Formanů, Česká filharmonie (ČF) a soubor Dekkadancers společně připravují divadelní hudebně-taneční adaptaci Knihy džunglí. Představení vzniká na míru pražského šapitó Azyl78 a premiéra se uskuteční 7. června 2022.

Článek

Autorem scénáře, režisérem i scénografem je Matěj Forman. Vznikající inscenace má být volně inspirována dílem Rudyarda Kiplinga i životem a zákony džungle jako takové. ČTK dnes o tom za tvůrce informovala Magdaléna Novotná.

O originální původní hudbu se postará skladatel a dirigent Marko Ivanović a na místě ji přednesou hudebníci z ČF. Pohybovou část v choreografii Štěpána Pechara zastanou tanečníci souboru Dekkadancers. Inscenace s prvky akrobacie, maskami a výtvarnou stylizací je poctou knižní předloze Kiplinga.

„Pro mě jde hlavně o život džungle. O zachycení divokosti, svobody, krásy a řádu přírody. O objevování toho, co se děje a kdo žije v jednotlivých patrech pralesa, co se děje v období sucha a deště i toho, co se stane, když do toho vstoupí člověk. Nepůjde o doslovnou adaptaci, ale o naši vlastní imaginaci inspirovanou Kiplingovými příběhy. Já jsem třeba při psaní scénáře od Mauglího a konkrétních postav daleko, pak přijde Marko a zase tam ty motivy vrátí v hudbě. Je to velmi tvůrčí spolupráce, nic takového jsem zatím nedělal,“ uvedl Forman.

Hlavním producentem nové inscenace jsou Jatka78, do jejichž divadelního stanu se Kniha džunglí nastěhuje. „Speciálně pro náš prostor Azyl78 tak vznikne představení, jaké nemá obdoby. Baví nás sledovat i ovlivňovat, jak se vše vyvíjí. Je to také naše nejvýpravnější a nejzajímavější vlastní produkce. Rádi bychom, aby si k nám našli cestu i diváci z různých koutů republiky a přizpůsobíme tomu víkendové hrací časy,“ podotkl ředitel Azylu78 Štěpán Kubišta. Předprodej vstupenek odstartoval na webových stránkách této scény.

Mauglí se na divadelním jevišti nebo filmovém plátně objevil celosvětově mnohokrát. Tématu se na dvou albech - Mauglí (1978) a Třetí kniha džunglí (1981) - chopila i brněnská rocková skupina Progres 2. V roce 2013 měl v pražském Divadle Kalich premiéru muzikál Mauglí v režii tandemu SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský). Muzikál, který se hraje dodnes, napsala dvojice Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

Letní scéna Azyl78 má za sebou první sezonu, na kterou zavítalo přes 29.000 diváků. Trvala čtyři měsíce a azyl v šapitó našli i ti umělci a soubory, které se v dramaturgii Jatek78 běžně nevyskytují. Příští rok mají pořadatelé v plánu hrát své dvě vlastní velké inscenace. Sezonu Azylu78 v roce 2022 zahájí na konci dubna velkolepá novocirkusová show Cesty v režii principála Cirku La Putyka Rostislava Nováka ml.

Reklama

Související témata:
Kniha džunglí

Doporučované