Hlavní obsah

Divadlo Continuo chystá v „negativním království“ novou hru

Foto: Getty Images

.

Reklama

Do zapomenuté nálevny plné podivných příběhů zavede nová hra Betwixt and Between Divadla Continuo. Neveřejná premiéra se uskutečnila na usedlosti Švestkový Dvůr v jihočeských Malovicích.

Článek

„Kvůli pandemii přišlo divadlo loni o dva miliony na tržbách, 1,5 milionu vykompenzoval stát. Na léto plánuje představení s pracovním názvem Pokoje,“ řekl umělecký vedoucí souboru Pavel Štourač.

Do nové hry, na níž osmičlenný soubor pracoval od ledna, se obtiskla koronakrize. „Neděláme inscenaci o covidu a izolaci, ale zamysleli jsme se, jaký vztah máme k času. Je o moderní společnosti a tekutém světě, kdy se věci strašně rychle mění a my na ně nestíháme reagovat. Ve společnosti je pak pochopitelná touha po obnovení starých pořádků, což směřuje k populismu,“ řekl Štourač.

V představení se objeví i humor či absurdní situace. Termín Betwixt and Between poprvé použil britský antropolog Victor Turner, který zkoumal rituály domorodých kmenů. „Definoval, že divadlo je přechodový rituál, který pomáhá společnosti uvědomit si, že se musí něco změnit,“ řekl Štourač.

Loni hrál soubor od června do září. Vyprodal osm repríz letního titulu, každý večer pro 200 diváků. Na tržbách přišlo divadlo loni o dva miliony, přičemž roční obrat má pět milionů. Od státu dostal soubor náhradu 1,5 milionu. „Podařilo se to díky velmi silné aktivitě Asociace nezávislých divadel. Ministr kultury (Lubomír Zaorálek z ČSSD) rozumí nezávislé kultuře, je první ministr, který opravdu naslouchá. Bez kompenzací bychom se zhroutili,“ řekl umělecký vedoucí.

Soubor běžně soběstačný z víc než 60 procent je závislý na příjmech z představení. Dotace tvoří asi pětinu; ministerská bývala kolem 900 000 Kč, letos je o 30 procent vyšší. Přesto bude divadlu za první pololetí scházet milion z tržeb. „Jsme na tom ale ještě dobře, nejsme v první linii, nemusíme propouštět, nekrachujeme. Nejtěžší je, že nemůžeme hrát,“ řekl Štourač.

Continuo připravuje i 25. ročník letních představení. V okolí Švestkového dvora postaví pokoje, v nichž budou diváci společně s herci. Při koronakrizi natočilo divadlo jako dokument inscenaci Poledne a taneční představení Please Leave a Message. Poptávky na vystoupení mělo z festivalů v Británii, Izraeli i Finsku, kvůli covidu o ně přišlo.

Herci žijí jako komunita. Společně snídají, na oběd je svolává zvonec, bydlí v maringotkách. Zatím se jim koronavirus vyhnul. „Máme tady negativní království. Pokud někdo přijíždí zvenku, důsledně požadujeme negativní test a respirátory. Je to izolovaná bublina,“ řekl Štourač, který cítí zodpovědnost za duševní hygienu souboru. Jsou v něm i Kanaďanka, Američan, Italka, Němec a Slovenka, většina z nich neviděla svou rodinu od Vánoc.

Divadlo Continuo vzniklo roce 1993. Kombinuje pohyb, tanec a fyzické herectví s postupy loutkového divadla, živou hudbou a výtvarnou stylizací. Hodně se zapsalo do povědomí sérií Kratochvílení na jihočeském zámku Kratochvíle.

Reklama

Doporučované