Hlavní obsah

Divadlo J. K. Tyla v Plzni odvysílá derniéru Lloydova Weberova muzikálu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Licenci na on-line vysílání světoznámého muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť získalo od londýnské agentury Divadlo J. K. Tyla v Plzni.

Článek

Je to vůbec poprvé, co se bude veřejně vysílat české provedení díla autorské dvojice Andrew Lloyd Webber a Tim Rice. S muzikálem, který divadlo uvedlo poprvé v prosinci 2018, v roce 50. výročí jeho vzniku, se mohou diváci rozloučit v přenosu 22. května po zakoupení vstupenky na zahraničním portále stream.theatre, řekl dnes ČTK ředitel divadla Martin Otava.

Derniéra muzikálové show se odehrála už v polovině dubna, kvůli opatřením proti šíření koronaviru ale nemohli být v sále diváci. Záznam tohoto představení tak uvidí alespoň on-line.

Kvůli konci platnosti licenčních smluv měl mít jeden z nejoblíbenějších muzikálů Andrewa Lloyd Webbera a Tima Rice po dvou letech a desítkách repríz derniéru loni v listopadu. Kvůli koronavirovým omezením se ale nemohla uskutečnit. „Mám velkou radost, že londýnská licenční agentura po jednáních odsouhlasila našemu divadlu možnost jejího opožděného uskutečnění, navíc prostřednictvím on-line streamu,“ řekl Otava.

„Jedná se o historicky vůbec první záznam a veřejné odvysílání českého provedení některého z děl světoznámé autorské dvojice Andrew Lloyd Webber a Tim Rice.Těší mě důvěra zahraniční agentury k muzikálu DJKT, díky které se diváci budou moci s touto oblíbenou prvotinou rozloučit z pohodlí svých domovů, když zatím stále ještě nemohou do divadla osobně,“ doplnil šéf muzikálového souboru divadla Lumír Olšovský.

Příběh o Jákobovi, jeho nejoblíbenějším synovi Josefovi, zrádných bratrech a úžasném pestrém plášti nastudovala s plzeňským muzikálovým souborem režisérka a šéfka operety a muzikálu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Gabriela Petráková s využitím českého přebásnění textaře a libretisty Michaela Prostějovského. V titulní roli Josefa vystupuje mladý člen muzikálového souboru plzeňského divadla Pavel Klimenda. Za svůj výkon byl oceněn širší nominací na divadelní Cenu Thálie, v roli vypravěčky provází dějem spolu s dvacetičlenným dětským sborem Michaela Nosková, jako Faraon vystoupí hostující zpěvák Martin Harich. V dalších rolích diváci uvidí Romana Krebse, Stanislavu Topinkovou Fořtovou, Jozefa Hruškociho, Lukáše Ondruše a více než dvě desítky členů muzikálového souboru i hostů.

Stream derniéry muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť mohou diváci sledovat 22. května od 19:00 pouze na území České republiky. Vstupenky k zakoupení zde: www.stream.theatre/season/129

Reklama

Doporučované